[caption id="" align="aligncenter" width="442"]

Składniki:
- świeża kaczka ok. 2 kg
- majeranek
- sól
- pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- słodka papryka mielona
- kilka łyżek oliwy
- 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego
- 2 pomarańcze
- 2 jabłka
Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Kaczkę nacieramy od zewnątrz i od wewnątrz. Skórkę na piersiach naciąć pod skosem. Na wierzchu oprószyć mieloną słodką papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek oliwy i szklankę wody (lub bulionu warzywnego), włożyć przyprawioną kaczkę, obłożyć plasterkami pomarańczy i cząstkami jabłek (część owoców można włożyć też do środka kaczki). Całość wstawić do gorącego (200*C) piekarnika i piec ok 2 godzin. Aby mięso kaczki nie było suche, polewamy ją co jakiś czas sosem powstałym podczas pieczenia. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika po ok 10 minutach od zakończenia pieczenia (wyłączenia piekarnika). Mięso w taki sposób odpoczywa i równomiernie rozkładają się w nim soki. Smacznego :)
Pysznie się prezentuje,
OdpowiedzUsuńzapraszam na imbirowo-czosnkowego kurczaka z miodem i cytryną
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/10/koktajl-z-selera-naciowego-i-kiwi.html
pozdrawiam