"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 22 stycznia 2015

Kaczka w pomarańczach z piekarnika

Podczas pieczenia takiej kaczki cały dom pachnie jej aromatem, a domownicy co chwilę podglądają ją przez szybę piekarnika :) 

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Kaczka w pomarańczach[/caption]

Składniki:

  • świeża kaczka ok. 2 kg

  • majeranek

  • sól

  • pieprz

  • 2-3 ząbki czosnku

  • słodka papryka mielona

  • kilka łyżek oliwy

  • 1 szklanka wody lub bulionu warzywnego

  • 2 pomarańcze

  • 2 jabłka


 

Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Kaczkę nacieramy od zewnątrz i od wewnątrz. Skórkę na piersiach naciąć pod skosem. Na wierzchu oprószyć mieloną słodką papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlać kilka łyżek oliwy i szklankę wody (lub bulionu warzywnego), włożyć przyprawioną kaczkę, obłożyć plasterkami pomarańczy i cząstkami jabłek (część owoców można włożyć też do środka kaczki). Całość wstawić do gorącego (200*C) piekarnika i piec ok 2 godzin. Aby mięso kaczki nie było suche, polewamy ją co jakiś czas sosem powstałym podczas pieczenia. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika po ok 10 minutach od zakończenia pieczenia (wyłączenia piekarnika). Mięso w taki sposób odpoczywa i równomiernie rozkładają się w nim soki. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Pysznie się prezentuje,
    zapraszam na imbirowo-czosnkowego kurczaka z miodem i cytryną
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/10/koktajl-z-selera-naciowego-i-kiwi.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń