"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 30 stycznia 2015

Makowiec na biszkoptowym spodzie

Pyszny wilgotny makowiec, z nutką migdałowego aromatu, z dodatkiem bakalii - taki jak powinien być. Jedyną rzeczą, która go wyróżnia na tle innych, mniej lub bardziej tradycyjnych, jest odwrotny sposób jego pieczenia - najpierw wierzchnia masa makowa a potem spód - po wyjęciu z formy wszystko trafia na swoje miejsce :)

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Przewrotny makowiec[/caption]

Pomysł podejrzany w necie, na blogu Joanny, lecz minimalnie zmodyfikowałam masę makową.

 

Składniki na masę makową:

  • 500 g suchego maku

  • ok. 2 szklanki gorącego mleka

  • 150 g masła

  • 100 g cukru pudru

  • 4 jajka

  • 4 łyżki miodu

  • aromat migdałowy do smaku

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 100 g rodzynek

  • 100 g orzechów włoskich


 

Mleko zagotować, dodać mak, jak się zagotuje przykryć pokrywką i odstawić na minimum 30 minut żeby mak się zaparzył.

Zaparzony mak zmielić dwukrotnie.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem. Do puszystego masła dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Teraz dodawać stopniowo zmielony mak, miód, aromat migdałowy do smaku, wszystko zmiksować. Do masy makowej dodać rodzynki i orzechy, wymieszać łyżką. Na koniec z białek ubić pianę, dodać ją do masy i ponownie delikatnie wymieszać łyżką. Masę makową wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika (180*C). Piec ok 40 minut.

Na jakieś 15 minut przed upływem czasu pieczenia masy makowej musimy przygotować ciasto na biszkopt.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej


 

Z białek ubić sztywną pianę, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, teraz dodawać po jednym żółtku. Do zmiksowanej masy stopniowo dosypywać przesiane mąki delikatnie mieszając łyżką. Gotowe. Teraz gorącą upieczoną masę makową wysunąć na chwilę z piekarnika, nalać na nią ciasto biszkoptowe, wyrównać i ponownie wstawić do gorącego piekarnika na kolejne 20-25 minut.  Po tym czasie biszkopt powinien być suchy w środku (można sprawdzić wbijając patyczek). Piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić, pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut aby ochłonęło. Potem wyjąć z piekarnika, a kiedy biszkopt ostygnie wyjąć ciasto z formy kładąc na nim dużą deskę, odwrócić do góry masą makową. Finalnie otrzymaliśmy makowiec na biszkopcie. Po całkowitym ostygnięciu ciasta można je udekorować wg własnego uznania: lukrem lub polewą czekoladową albo posypać przesianym cukrem pudrem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz