[caption id="" align="aligncenter" width="368"]

Składniki na ok. 12 szt :
- 2 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego (ja używam typu greckiego)
- 125 g roztopionego masła (nie gorącego)
- 2 łyżki soku z cytryny (ewentualnie kilka kropli aromatu cytrynowego)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g cukru (ok 3/4 szklanki)
- 300 g przesianej mąki (ok. 2 szklanki)
W misce roztrzepać trzepaczką jajka z jogurtem i masłem. Dodawać po kolei pozostałe składniki ciągle mieszając trzepaczką. Ciasto wychodzi dosyć gęste. Do silikonowych foremek na muffiny wkładać łyżką ciasto do 3/4 ich pojemności. Wkładać foremki do nagrzanego wcześniej piekarnika (180*C) i piec je ok 25 minut. Muffiny pięknie wyrosną i będą lekko zarumienione na złocisty kolor.
[caption id="" align="aligncenter" width="221"]

Po wyjęciu i delikatnym ostudzeniu można je udekorować wg własnego uznania: cukrem pudrem, polewą czekoladową, lukrem itp. Smacznego :)
Uwielbiam te babeczki :) są szybkie w przygotowaniu, w sam raz dla niespodziewanych gości :)
OdpowiedzUsuńDla wszystkich co chcą zdobyć dobrą formę i ich celem jest zdrowe podejście do życia!
OdpowiedzUsuńzapraszam!
www.cel-forma.pl