"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Muffiny - małe babeczki na każdą okazję

Dziecinnie łatwe babeczki, które przygotujesz bez użycia miksera. Zachwycisz nimi swoich domowych łasuchów a także gości. Polecam :)

 

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] Muffiny[/caption]

Składniki na ok. 12 szt :

  • 2 jajka

  • 250 g jogurtu naturalnego (ja używam typu greckiego)

  • 125 g roztopionego masła (nie gorącego)

  • 2 łyżki soku z cytryny (ewentualnie kilka kropli aromatu cytrynowego)

  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 150 g cukru (ok 3/4 szklanki) 

  • 300 g przesianej mąki (ok. 2 szklanki)


 

W misce roztrzepać trzepaczką jajka z jogurtem i masłem. Dodawać po kolei pozostałe składniki ciągle mieszając trzepaczką. Ciasto wychodzi dosyć gęste. Do silikonowych foremek na muffiny wkładać łyżką ciasto do 3/4 ich pojemności.  Wkładać foremki do nagrzanego wcześniej piekarnika (180*C) i piec je ok 25 minut. Muffiny pięknie wyrosną i będą lekko zarumienione na złocisty kolor.

[caption id="" align="aligncenter" width="221"] Muffiny[/caption]

Po wyjęciu i delikatnym ostudzeniu można je udekorować wg własnego uznania: cukrem pudrem, polewą czekoladową, lukrem itp. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam te babeczki :) są szybkie w przygotowaniu, w sam raz dla niespodziewanych gości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla wszystkich co chcą zdobyć dobrą formę i ich celem jest zdrowe podejście do życia!
    zapraszam!
    www.cel-forma.pl

    OdpowiedzUsuń