"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 24 stycznia 2015

Sałatka jarzynowa - tradycyjna, delikatna

Niby wszyscy robią tradycyjną sałatkę jarzynową, ale każdemu wychodzi nieco inny jej smak. Powodem tego są różne składniki i ich proporcje, które nadają jej ostatecznego smaku. Ja dzisiaj zrobiłam takową sałatkę wykorzystując jarzyny z rosołu :)

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] Sałatka jarzynowa[/caption]

Składniki:

  • 5 marchewek (z rosołu)

  • 1 duży lub 2 mniejsze korzenie pietruszki (z rosołu)

  • kawałek dużego  lub 1 mały seler (z rosołu)

  • 3 ugotowane jajka na twardo

  • 2 ugotowane ziemniaki

  • 1 kwaśne jabłko

  • 2 cm świeżego pora

  • 3-4 łyżki majonezu Winiary

  • sól, pieprz mielony, musztarda do smaku


 

Opcjonalnie możecie dodać pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone, groszek konserwowy lub konserwową kukurydzę, marynowane grzybki lub pieczarki. Każdy dodany składnik odmieni/wzbogaci charakter sałatki.

Ugotowane jarzyny z rosołu pokroić w kosteczkę. Ugotowane oddzielnie jajka i ziemniaki również pokroić w drobną kosteczkę. Pora drobno posiekać, jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku solą, pierzem i musztardą. Przed podaniem schłodzić w lodówce żeby smaki składników dobrze się połączyły. Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Faktycznie, ile osób tyle przepisów. Osobiście pierwszy raz słyszę o dodawaniu do tej sałatki ziemniaków, więc chętnie spróbuję jak smakuje ona z tym składnikiem.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://niezbednikdomowy.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam ta sałatkę i jest pyszna, tradycyjna a ja polecam domowy wyrób własnych serów: feta, camembert, gouda czy inne lub cydru lub miodu na blogu http://winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  3. to taka bardziej marchewkowa sałatka niż jarzynowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodałabym jeszcze ogórka konserwowego lub kiszonego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Qchenne kaprysy17 lutego 2015 15:46

    Jak najbardziej można :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Qchenne kaprysy17 lutego 2015 15:47

    Proporcje jarzyn są ruchome, możesz zawsze dać ich tyle ile zechcesz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja często dodaję całą cebulęłącznie z zieloną natką cebuli, pokrojoną w kostkę i zmiękczoną na parze lub w mikrofali. Obowiązkowo ogórki kiszone. Staram się eliminować ziemniaki (ale są dobre do złagodzenia i "zagęszczenia" sałatki). Faktycznie, wielokrotnie robię tę sałatkę, lecz zawsze smak jej jest inny

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla wszystkich co chcą zdobyć dobrą formę i ich celem jest zdrowe podejście do życia!
    zapraszam!
    www.cel-forma.pl

    OdpowiedzUsuń