"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 21 stycznia 2015

Warstwowa sałatka ze śledziem

Smaczna sałatka z dodatkiem śledzika. Idealna na wigilijny stół jak i na wszelkie inne okazje, przyjęcia, spotkania w gronie rodziny i znajomych, a nawet na zwykłą kolację. Polecam :) 

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Warstwowa sałatka ze śledziem[/caption]

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych - matjasów

  • sok wyciśnięty  z 2 cytryn

  • majonez

  • 3 ugotowane marchewki

  • 3 cm kawałek jasno-zielonej części świeżego pora

  • pół puszki kukurydzy konserwowej

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 4 ugotowane ziemniaki

  • sól, pieprz do smaku

  • słodka papryka mielona do dekoracji


 

Śledzie wymoczyć w przegotowanej zimnej wodzie ok godzinę. Po tym czasie sprawdzić stan ich zasolenia, a w razie potrzeby wymoczyć jeszcze kilkanaście minut. Wymoczone odsolone śledzie pokroić w dużą kostkę i zalać sokiem z cytryny, odstawić na ok pół godziny. Po tym czasie je odcedzić.

Dno naczynia, w którym będziemy układać warstwami sałatkę, wysmarować majonezem, ułożyć śledzie, posmarować łyżką majonezu, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ułożyć warstwę startej na dużych oczkach ugotowanej marchewki, znowu rozsmarować łyżkę majonezu, teraz ułożyć warstwę startego na dużych oczkach białka od ugotowanych jajek, posolić, oprószyć św. zmiel. pieprzem, nasypać warstwę odcedzonej kukurydzy, posmarować łyżką majonezu, posypać warstwę posiekanego drobno pora, posolić, teraz zetrzeć ugotowane żółtko i rozłożyć z niego kolejną warstwę, posolić, posmarować łyżką majonezu, na koniec zetrzeć na dużych oczkach warstwę ugotowanych posolonych ziemniaków. Na wierzchu posypać świeżo zmielonym pieprzem i słodką mieloną papryką. Wstawić do lodówki aby sałatka się schłodziła a smaki jej składników połączyły się. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz