[caption id="" align="aligncenter" width="442"]

Składniki:
- 5 filetów śledziowych - matjasów
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- majonez
- 3 ugotowane marchewki
- 3 cm kawałek jasno-zielonej części świeżego pora
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ugotowane ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
- słodka papryka mielona do dekoracji
Śledzie wymoczyć w przegotowanej zimnej wodzie ok godzinę. Po tym czasie sprawdzić stan ich zasolenia, a w razie potrzeby wymoczyć jeszcze kilkanaście minut. Wymoczone odsolone śledzie pokroić w dużą kostkę i zalać sokiem z cytryny, odstawić na ok pół godziny. Po tym czasie je odcedzić.
Dno naczynia, w którym będziemy układać warstwami sałatkę, wysmarować majonezem, ułożyć śledzie, posmarować łyżką majonezu, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, ułożyć warstwę startej na dużych oczkach ugotowanej marchewki, znowu rozsmarować łyżkę majonezu, teraz ułożyć warstwę startego na dużych oczkach białka od ugotowanych jajek, posolić, oprószyć św. zmiel. pieprzem, nasypać warstwę odcedzonej kukurydzy, posmarować łyżką majonezu, posypać warstwę posiekanego drobno pora, posolić, teraz zetrzeć ugotowane żółtko i rozłożyć z niego kolejną warstwę, posolić, posmarować łyżką majonezu, na koniec zetrzeć na dużych oczkach warstwę ugotowanych posolonych ziemniaków. Na wierzchu posypać świeżo zmielonym pieprzem i słodką mieloną papryką. Wstawić do lodówki aby sałatka się schłodziła a smaki jej składników połączyły się. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz