Delikatność ciasta francuskiego połączona z kremem budyniowym i delikatną bitą śmietanką sprawiają, że do tego smaku wraca się z ochotą. Polecam :)
[caption id="" align="aligncenter" width="442"]

Składniki:
Krem budyniowy:
Masa śmietanowa:
- 600 ml zimnej śmietanki 30% lub 36%
- cukier puder do smaku
- 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia
Dodatkowo
- 2 op. ciasta francuskiego
- cukier puder do posypania
Ciasto: ciasto francuskie rozłożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem żeby ciasto nie unosiło się zbytnio do góry podczas pieczenia, wstawić (kolejno) do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piec na złoty kolor ok 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane proszki budyniowe i energicznie mieszając zagotować aż zgęstnieją. Odstawić do ostudzenia.
Miękkie (wcześniej wyjęte z lodówki) masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, zmiksować na gładki krem. Wyłożyć na jednym z upieczonych płatów ciasta francuskiego, wyrównać.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w małej ilości (ok. 1/4 szkl.) gorącej wody. Zimną śmietankę ubić, dosładzając cukrem pudrem do smaku. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i rozsmarować na kremie budyniowym. Na wierzchu położyć delikatnie drugi płat upieczonego ciasta francuskiego. Wstawić ciasto do lodówki, a tuż przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.
[caption id="" align="aligncenter" width="221"]

Smacznego :)
ostatnio taką kremówkę jadłam w wadowicach,chyba będę musiała sama zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo polecam, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńaką kremówkę to i ja bym opędzlowała :) wygląda znakomicie:) zobacz też moją babkę gotowaną
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/babka-gotowana.html
smakowita :) mogę wpaść na kawę i kawałeczek? a może dwa? hehehe:) zobacz też nasze pomysły na kremówkę
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/search?q=krem%C3%B3wki+przepisy
Ślinka mi leci, jak patrzę na to ciacho. Do siebie zapraszam na ciasto Niebieskie Jabłuszko na delikatnym biszkopcie
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/ciasto-niebieskie-jabluszko
Świetny przepis, a stylizacja jak z angielskiego salonu! :)
OdpowiedzUsuńpyszności -uwielbiam! zapraszam na ''DOMOWĄ KARPATKĘ Z GALARETKĄ''
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-karpatkeprzepis-na-ciasto-i.html
Masz problemy z nadwagą. Brak Tobie energi i witalności.
OdpowiedzUsuńTERAZ MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
Odwiedź stronę - http://www.idealnafigura.com/gberes
Wygląda fantastycznie. Przepis znakomity. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszna kremówka, moje ulubione ciastko. Pozdrawiam i zapraszam na
OdpowiedzUsuńhttp://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
pyszna domowa kremówka!
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/ciasto-kremowka.html
Super!
OdpowiedzUsuńPolecam ciasto 3Bit
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/12/ciasto-3-bit.html
Aż mi ślinka poleciała. :) Muszę spróbować. :)
OdpowiedzUsuńPysznie, zapraszam na bardzo prostą napoleonką
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/06/letnia-napoleonka-z-owocami-lesnymi.html
pozdrawiam
To nie przepis na kremówkę lecz na budyniówkę . Krem należy zrobić z mleka żółtek i cukru pudru + wanilia.
OdpowiedzUsuńpyszne domowe sery w domu teraz to bardzo proste: feta, camembert, koryciński i inne lub cydr wino i miód pitny http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńDawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety.
OdpowiedzUsuńPróbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
www.idealnafigura24.pl
Nie nie krzycz, bo nikogo nie zakrzyczysz. Nikt Ci nie zabrania zrobić kremu wg twojego pomysłu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda. fachowy wypiek.
OdpowiedzUsuńhttp://zdrowi-z-natury.blogspot.com
Kremówki to wyśmienite ciastka :) wręcz moje ulubione! A domowej roboty są smaczniejsze niż ze sklepu.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na ciasto drożdżowe: http://kolorysmakow.blog.pl/2015/01/21/ciasto-drozdzowe-z-sliwkami-i-kruszonka/
Paczka budyniu może być na pół litra mleka i sa takie budynie na 3/4 litra mleka. Które zatem budynie zastosować do tego przepisu?
OdpowiedzUsuńLimonka - Budynie na pół litra mleka :)
OdpowiedzUsuńTaka kremówka i to w dodatku z kremem budyniowym to jest po prostu niebo w gębie ...... coś o tym wiem !!!!!
OdpowiedzUsuńPyszne kremówki, takie domowe muszą być wyśmienite.
OdpowiedzUsuńŚwietna robota, wyglądają obłędnie.
zapraszam na ciacho:
http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/2015/01/smietanowiec-la-sernik-na-zimno.html