"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 18 stycznia 2015

Pyszne kremówki

Lekkie, pyszne ciasto, które zachwyci każdego.

Delikatność ciasta francuskiego połączona z kremem budyniowym i delikatną bitą śmietanką sprawiają, że do tego smaku wraca się z ochotą. Polecam :)

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Pyszne kremówki[/caption]

 

Składniki:

Krem budyniowy:

  • 750 ml mleka

  • 1/3 szklanki cukru

  • 2 budynie waniliowe (takie na 0,5 litra mleka)

  • 150 g masła


 

Masa śmietanowa:

  • 600 ml zimnej śmietanki 30% lub 36%

  • cukier puder do smaku

  • 1 czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia


 

Dodatkowo

  • 2 op. ciasta francuskiego

  • cukier puder do posypania


 

Ciasto: ciasto francuskie rozłożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, nakłuć gęsto widelcem żeby ciasto nie unosiło się zbytnio do góry podczas pieczenia, wstawić (kolejno) do nagrzanego do 180*C piekarnika. Piec na złoty kolor ok 20 minut. Wyjąć i ostudzić.

Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać budynie. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane proszki budyniowe i energicznie mieszając zagotować aż zgęstnieją. Odstawić do ostudzenia.

Miękkie (wcześniej wyjęte z lodówki) masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, zmiksować na gładki krem. Wyłożyć na jednym z upieczonych płatów ciasta francuskiego, wyrównać.

Masa śmietanowa: żelatynę rozpuścić w małej ilości (ok. 1/4 szkl.) gorącej wody. Zimną śmietankę ubić, dosładzając cukrem pudrem do smaku. Do ubitej śmietany dodać rozpuszczoną ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać i rozsmarować na kremie budyniowym. Na wierzchu położyć delikatnie drugi płat upieczonego ciasta francuskiego. Wstawić ciasto do lodówki, a tuż przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem.

[caption id="" align="aligncenter" width="221"] KREMÓWKI[/caption]

 

 

Smacznego :)

 

24 komentarze:

  1. ostatnio taką kremówkę jadłam w wadowicach,chyba będę musiała sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Qchenne kaprysy18 stycznia 2015 15:45

    Ja bardzo polecam, jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aką kremówkę to i ja bym opędzlowała :) wygląda znakomicie:) zobacz też moją babkę gotowaną

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/babka-gotowana.html

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowita :) mogę wpaść na kawę i kawałeczek? a może dwa? hehehe:) zobacz też nasze pomysły na kremówkę

    http://ronddel.blogspot.com/search?q=krem%C3%B3wki+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinka mi leci, jak patrzę na to ciacho. Do siebie zapraszam na ciasto Niebieskie Jabłuszko na delikatnym biszkopcie
    http://bulkazchlebem.pl/ciasto-niebieskie-jabluszko

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, a stylizacja jak z angielskiego salonu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności -uwielbiam! zapraszam na ''DOMOWĄ KARPATKĘ Z GALARETKĄ''
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/12/jak-zrobic-karpatkeprzepis-na-ciasto-i.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Masz problemy z nadwagą. Brak Tobie energi i witalności.
    TERAZ MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Odwiedź stronę - http://www.idealnafigura.com/gberes

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fantastycznie. Przepis znakomity. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna kremówka, moje ulubione ciastko. Pozdrawiam i zapraszam na
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszna domowa kremówka!
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/ciasto-kremowka.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Super!
    Polecam ciasto 3Bit
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/12/ciasto-3-bit.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż mi ślinka poleciała. :) Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie, zapraszam na bardzo prostą napoleonką

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/06/letnia-napoleonka-z-owocami-lesnymi.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. To nie przepis na kremówkę lecz na budyniówkę . Krem należy zrobić z mleka żółtek i cukru pudru + wanilia.

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszne domowe sery w domu teraz to bardzo proste: feta, camembert, koryciński i inne lub cydr wino i miód pitny http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety.
    Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    www.idealnafigura24.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Qchenne kaprysy21 stycznia 2015 10:13

    Nie nie krzycz, bo nikogo nie zakrzyczysz. Nikt Ci nie zabrania zrobić kremu wg twojego pomysłu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. świetnie wygląda. fachowy wypiek.
    http://zdrowi-z-natury.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Kremówki to wyśmienite ciastka :) wręcz moje ulubione! A domowej roboty są smaczniejsze niż ze sklepu.
    Zapraszam do mnie na ciasto drożdżowe: http://kolorysmakow.blog.pl/2015/01/21/ciasto-drozdzowe-z-sliwkami-i-kruszonka/

    OdpowiedzUsuń
  21. Paczka budyniu może być na pół litra mleka i sa takie budynie na 3/4 litra mleka. Które zatem budynie zastosować do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  22. Qchenne kaprysy21 stycznia 2015 17:47

    Limonka - Budynie na pół litra mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Taka kremówka i to w dodatku z kremem budyniowym to jest po prostu niebo w gębie ...... coś o tym wiem !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszne kremówki, takie domowe muszą być wyśmienite.
    Świetna robota, wyglądają obłędnie.

    zapraszam na ciacho:

    http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/2015/01/smietanowiec-la-sernik-na-zimno.html

    OdpowiedzUsuń