"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Zupa krem ziemniaczany z chrzanem i grzankami

Pyszna, rozgrzewająca zupa. Niebanalnego smaku i pikanterii nadaje jej dodatek chrzanu, a chrupiące grzanki są idealnym uwieńczeniem całości :)

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] Krem ziemniaczany z chrzanem[/caption]

Składniki:

  • 2 łyżki masła

  • 1 mała cebula

  • 4 cm kawałek jasnej części pora

  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku

  • 5-6 ziemniaków

  • 3 szklanki wywaru mięsno-warzywnego

  • 4-5 czubatych łyżeczek chrzanu (ze słoiczka)

  • 2 łyżki śmietanki 30%

  • sól i pieprz mielony do smaku

  • szczypta kurkumy i mielonego imbiru

  • grzanki (bułka pokrojona w drobną kostkę i podsmażona na suchej patelni)


 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pora i cebulkę drobno pokroić. Część posiekanego pora zostawić do posypania zupy tuż przed podaniem. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę i pora. Dodać pokrojone ziemniaki i czosnek. Wszystko smażyć ok 3-4 minuty ciągle mieszając. Teraz zasmażone warzywa zalać 3 szklankami gorącego wywaru, gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku solą, chrzanem, dodać kurkumę i imbir. Całość zagotować. Dodać śmietanę. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Zupa krem powinna mieć gęstą kremową konsystencję, jeśli po zmiksowaniu będzie zbyt gęsta rozrzedzić ją można gorącą przegotowaną wodą. Gotową zupę krem podawać z grzankami, posypaną świeżo zmielonym pieprzem i drobno posiekanym porem. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Dla wszystkich co chcą zdobyć dobrą formę i ich celem jest zdrowe podejście do życia!
    zapraszam!
    www.cel-forma.pl

    OdpowiedzUsuń