"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 23 grudnia 2014

Kurczak pieczony w miodzie i węgierskiej przyprawie

Pyszny rumiany kurczak idealny na obiad.

 


Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka lub 4 podudzia (mogą też być skrzydełka)


 

Marynata:

  • 2 łyżki przyprawy węgierskiej do kurczaka (jeśli wolicie pikantniejsze można dać więcej ale zmniejszyć wówczas sól)

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki miodu

  • 2 łyżki wody

  • łyżeczka soli


 

Części z kurczaka umyć osuszyć ręcznikiem papierowym. Ćwiartki można podzielić na pół. Mięso można ponacinać żeby lepiej przeszło marynatą.

Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać na gładką emulsję. Porcje kurczaka dokładnie obtaczać w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180*C. Na blachę wyłożyć zamarynowane mięso, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 45 minut. 

Gotowe - smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz