Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka lub 4 podudzia (mogą też być skrzydełka)
Marynata:
- 2 łyżki przyprawy węgierskiej do kurczaka (jeśli wolicie pikantniejsze można dać więcej ale zmniejszyć wówczas sól)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
- łyżeczka soli
Części z kurczaka umyć osuszyć ręcznikiem papierowym. Ćwiartki można podzielić na pół. Mięso można ponacinać żeby lepiej przeszło marynatą.
Składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać na gładką emulsję. Porcje kurczaka dokładnie obtaczać w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180*C. Na blachę wyłożyć zamarynowane mięso, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 45 minut.
Gotowe - smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz