"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 2 grudnia 2014

Pierniczki świąteczne

To najwyższy czas na pieczenie pierniczków aby zdążyły zmięknąć do świąt. Bardzo lubię ten świąteczny wypiek bowiem cały dom pachnie korzenną przyprawą, a domownicy mają dla siebie czas siedząc przy jednym stole i dekorując te małe słodkie, pachnące cudeńka. Czas choć na chwilę jakby zwalniał, a to dobrze robi nam wszystkim zabieganym na co dzień. 

 

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Pierniczki świąteczne[/caption]

Składniki:

  • 5 szklanek mąki 

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • opakowanie przyprawy do pierników 

  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • 2-3 łyżki kakao

  • 1 jajko

  • 1 kostka masła

  • 1/2 szklanki miodu


 

Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników, cukrem pudrem, kakao. Dolać miód i ostudzone masło oraz jajko. Ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Gdyby nie chciało skleić się w jedną całość można dodać 1-2 łyżki miodu lub pół łyżki gęstej śmietany. Z całości odkrawać porcje i rozwałkować je na stolnicy delikatnie posypanej mąką. Placki rozwałkować na grubość 3 mm, dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200*C. Blachę z pierniczkami wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut (góra-dół, bez termoobiegu). Pierniczki zaraz po upieczeniu są jeszcze miękkie lecz stygnąc twardnieją. Ostudzone przechowywać w zamkniętej puszce z czasem ponownie zmiękną. Aby przyspieszyć proces mięknięcia można włożyć do puszki z pierniczkami cząstki jabłka i codziennie je wymieniać na świeże.

Pierniczki dekorujemy kiedy już wystygną, a najlepiej na 2-3 dni przed świętami co zagwarantuje nam świeży ich wygląd na świątecznym stole. Do dekoracji można użyć lukrów kupnych lub zrobić sobie je samodzielnie np. wg podanych poniżej przepisów. W sklepach dostępne są wszelkiego rodzaju elementy dekoracyjne od pisaków cukrowych począwszy, po przez wszelkie posypki, cukry kolorowe aż po dekoracje opłatkowe i perełki. Do lukru można użyć barwników spożywczych. Kombinujcie i twórzcie. Pieczenie i dekorowanie pierniczków to najlepsza zabawa do której dołączyć może każdy nie zależnie od wieku. Miłej zabawy i smacznego :)

LUKIER KRÓLEWSKI

  • 1 białko jajka

  • 1 i pół szklanki cukru pudru

  • łyżka soku z cytryny lub kilka kropli olejku/aromatu cytrynowego


 

Białka spienić nie ubijać, dodać cukier puder i sok z cytryny lub olejek. Całość ucierać aż powstanie jednolita błyszcząca masa o konsystencji gęstej śmietany.

 

LUKIER PODSTAWOWY

  • 200 g cukru pudru

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 3-4 łyżki gorącej wody


 

Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Lukier powinien być błyszczący, mieć konsystencję gęstej śmietany i ciągnąć się z łyżki.

 

3 komentarze:

  1. Ale śliczne wyszły :)
    Zapraszam do mnie
    http://aleksandranan.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Renia jesteś wielka! Właśnie takiego przepisu szukałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Qchenne kaprysy4 grudnia 2014 21:03

    Bardzo proszę :)

    OdpowiedzUsuń