[caption id="" align="aligncenter" width="442"]

Składniki:
- 5 szklanek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opakowanie przyprawy do pierników
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki miodu
Masło rozpuścić i ostudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników, cukrem pudrem, kakao. Dolać miód i ostudzone masło oraz jajko. Ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Gdyby nie chciało skleić się w jedną całość można dodać 1-2 łyżki miodu lub pół łyżki gęstej śmietany. Z całości odkrawać porcje i rozwałkować je na stolnicy delikatnie posypanej mąką. Placki rozwałkować na grubość 3 mm, dowolnymi foremkami wykrawać pierniczki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200*C. Blachę z pierniczkami wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 minut (góra-dół, bez termoobiegu). Pierniczki zaraz po upieczeniu są jeszcze miękkie lecz stygnąc twardnieją. Ostudzone przechowywać w zamkniętej puszce z czasem ponownie zmiękną. Aby przyspieszyć proces mięknięcia można włożyć do puszki z pierniczkami cząstki jabłka i codziennie je wymieniać na świeże.
Pierniczki dekorujemy kiedy już wystygną, a najlepiej na 2-3 dni przed świętami co zagwarantuje nam świeży ich wygląd na świątecznym stole. Do dekoracji można użyć lukrów kupnych lub zrobić sobie je samodzielnie np. wg podanych poniżej przepisów. W sklepach dostępne są wszelkiego rodzaju elementy dekoracyjne od pisaków cukrowych począwszy, po przez wszelkie posypki, cukry kolorowe aż po dekoracje opłatkowe i perełki. Do lukru można użyć barwników spożywczych. Kombinujcie i twórzcie. Pieczenie i dekorowanie pierniczków to najlepsza zabawa do której dołączyć może każdy nie zależnie od wieku. Miłej zabawy i smacznego :)
LUKIER KRÓLEWSKI
- 1 białko jajka
- 1 i pół szklanki cukru pudru
- łyżka soku z cytryny lub kilka kropli olejku/aromatu cytrynowego
Białka spienić nie ubijać, dodać cukier puder i sok z cytryny lub olejek. Całość ucierać aż powstanie jednolita błyszcząca masa o konsystencji gęstej śmietany.
LUKIER PODSTAWOWY
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Lukier powinien być błyszczący, mieć konsystencję gęstej śmietany i ciągnąć się z łyżki.
Ale śliczne wyszły :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
http://aleksandranan.blogspot.com/
Renia jesteś wielka! Właśnie takiego przepisu szukałam.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
OdpowiedzUsuń