[caption id="" align="aligncenter" width="442"]

Składniki:
- 10 cienkich sznycli z szynki wieprzowej
- pomidory suszone w oleju
- 1 cebula
- sól i pieprz
- garść suszonych grzybów
- mąka do panierowania roladek
- olej do smażenia
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić cienko, posolić, popieprzyć. Cebulę pokroić w piórka. Na każdym kawałku mięsa ułożyć cząstkę pomidora i cząstkę cebuli. Zwinąć ciasno w roladkę (ewentualnie spiąć wykałaczką), panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju kładąc zawiniętą stroną do spodu, dzięki czemu unikniemy rozwijania podczas smażenia. Wszystkie roladki usmażyć na rumiany kolor, przełożyć do rondla zalać wodą tak żeby roladki były zakryte. Grzyby pokroić na małe kawałki, dokładnie przepłukać, namoczyć i ugotować ok 10 minut. Ugotowane grzyby dodać do rondelka z mięsem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dusić do miękkości mięsa. Na koniec jeśli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić małą ilością mąki rozmieszanej w małej ilości wody. Kiedy roladki się duszą, w tym czasie można ugotować kaszę na sypko: 1 i pół filiżanki kaszy + 3 filiżanki wody + sól do smaku. Gotowe roladki podać z kaszą i sosem oraz z dowolną surówką. U mnie bigos :) ale mogą być też np. buraczki lub jakakolwiek inna surówka :)
Smacznego :)
Bardzo dobry pomysł na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńPolecam jemyfit.blog.pl