"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 14 grudnia 2014

Szybki farsz do pasztecików, krokietów, pierogów

Szybki i łatwy farsz z kapusty i pieczarek - idealny do wigilijnych pasztecików, pierogów i krokietów. W kolejnych wpisach znajdziecie przepis na ciasto do pasztecików :)

 

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Farsz z kapusty i pieczarek[/caption]

Składniki:

  • 800 g kapusty kiszonej

  • 2 cebule

  • 400 g pieczarek

  • 2 łyżki oleju

  • sos borowikowy Knorr

  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku


[caption id="" align="aligncenter" width="265"] Farsz[/caption]

 

Kapustę pokroić drobno, ugotować do miękkości. Jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać wcześniej wodą. 

Cebule obrać,  pokroić w kosteczkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju.

Pieczarki obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do zeszklonej cebuli. Całość przesmażyć aż odparuje sok i wtedy dodać do gorącej, ugotowanej, odcedzonej kapusty, wymieszać, dodać proszek sosu borowikowego, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie jeśli będzie taka potrzeba solą, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Farsz w zasadzie gotowy. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz