Składniki na 2 porcje:
- 200 g makaronu tagliatelle z niedźwiedzim czosnkiem (z Lidla)
- puszka łososia w kawałkach w wodzie
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 300 ml śmietanki 30%
- ok. łyżeczka przyprawy "Suszone pomidory z chilli i oregano"
- sól i sok z cytryny do smaku
- natka pietruszki
Makaron ugotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć ją ciągle mieszając przez ok minutę. Do zasmażonej mąki dodać zimną śmietanę, Ciągle energicznie mieszać aż powstanie aksamitny sos. Zagotować i doprawić do smaku przyprawą i solą oraz sokiem z cytryny.
Łososia odsączyć z wody. Dodać do sosu, podgrzać.
Odcedzony makaron polać sosem z łososiem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Gotowe - smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz