"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 14 grudnia 2014

Paszteciki - łatwy przepis na ciasto

Łatwy przepis na drożdżowe ciasto do pasztecików. Wystarczy dobrać farsz i gotowe :)

Farsz z kapusty i pieczarek do pasztecików znajdziesz klikając TUTAJ :)

 

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] PASZTECIKI[/caption]

Składniki:

  • 4 szklanki mąki (600 g)

  • 2 jajka w temp. pokojowej

  • pół kostki masła

  • płaska łyżeczka soli

  • 200 ml ciepłego mleka

  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)

  • łyżeczka cukru


 

W ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru rozmieszać drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli użyjecie drożdży instant nie ma potrzeby robić rozczynu.

Masło rozpuszczamy i na chwilę odstawiamy żeby ostygło.

Do miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko i 1 białko (żółtko wykorzystamy do posmarowania pasztecików), dodajemy ostudzone masło, szczyptę soli i rozczyn drożdży. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Zagniatamy ok 10 minut. Dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Wzdłuż brzegu układamy farsz i zawijamy w rulonik. Odkrawamy od pozostałej części placka i kroimy rulonik na kawałki (paszteciki) długości ok. 4 cm. Tak samo postępujemy z resztą rozwałkowanego placka: farsz, zawijamy w rulonik, kroimy na paszteciki. Pokrojone paszteciki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików smarujemy żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Blachę z pasztecikami odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180*C. Wyrośnięte paszteciki wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut. 

 

 

 

1 komentarz:

  1. uwielbiam te pierożki :D muszę w końcu kiedyś je zrobić, bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem i gorącym barszczykiem :D

    OdpowiedzUsuń