"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Karkówka pieczona w kapuście

To wariant pieczonego mięsa o zdecydowanym smaku, którego nadaje kapusta kiszona. Mięso jest pyszne, soczyste, mięciutkie a kapusta również nie pozostawia nic więcej do życzenia. Po prostu pyszne :)

 

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Karkówka pieczona w kapuście[/caption]

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości

  • 800 g kapusty kiszonej (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać wodą i odcisnąć)

  • 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki

  • 2 posiekane ząbki czosnku

  • sól  

  • papryka słodka mielona

  • suszony rozmaryn

  • pieprz ziołowy 

  • pieprz czarny mielony

  • majeranek

  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego

  • 3 listki laurowe

  • kilka ziarenek ziela angielskiego

  • 3 łyżki oleju


 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry ( nie do końca przekrawać, tak żeby spód był w całości), natrzeć przyprawami, czosnkiem i 1 łyżką oleju. Każdy plaster mięsa przełożyć półplasterkami cebuli. Całość obłożyć listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego - odstawić na min godzinę do lodówki.


Kapustę kiszoną poszatkować.

Dno naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarować łyżką oleju, położyć połowę poszatkowanej kapusty kiszonej, na kapuście ułożyć przygotowane mięso. Między plastry tam gdzie cebula dołożyć po trochu kapusty - tak na przemian mięso, cebula, kapusta, mięso, cebula, kapusta. Wierzch zakryć resztą kapusty. Całość zalać bulionem z dodatkiem 1 łyżki oleju. Naczynie zakryć przykryciem i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso będzie gotowe a kapusta miękka. Gotowe - smacznego :)

29 komentarzy:

  1. ale to apetycznie wygląda :) już czuje ten smak i zapach!
    polecam też żeberka w kapuście
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/zeberka-w-kapuscie.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna na dzisiejszy obiad :)
    zapraszamy też na inne przepisy z karkówką w roli głównej
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=kark%C3%B3wka+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, zapraszam na pieczony boczek do kanapek
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/boczek-pieczony-do-kanapek.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam smaczny karczek
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/09/karczek-z-warzywami.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha.
    Robię karczek pieczony na chleb
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/karczek-pieczony-na-chleb.html

    OdpowiedzUsuń
  6. wyjątkowy karczek!
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/karczek-po-meksykansku.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna karkówka, robię podobnie. Domownicy są nią zachwyceni. Zapraszam też na http://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Karkówka z kapustą to świetne połączenie. Spróbuj też mojej wersji takiej karkówki
    http://bulkazchlebem.pl/karkowka-wieprzowa-w-kapuscie-kiszonej/

    OdpowiedzUsuń
  9. poolecam aromatyczną potrawkę z ciecierzycą i kurczakiem
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/154-100137-aromatyczna_potrawka_z_ciecierzyca.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo! Masz nadwagę, bo jesz za mało!
    To prawda. Jesz za mało podstawowych substancji odżywczych.
    TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
    Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie,
    zwiększoną odporność na wiele chorób.Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany dla każdego
    (idealnafigura.com/gberes).

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawy przepis, skorzystam, ja polecam zdrowy domowy wyrób serów: camembert, feta, koryciński i inne www.blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Karkówka jest pysznym mięsem, taka w kapuście to już w ogóle jest wyśmienita!
    Ja jakiś czas temu robiłam karkówkę z cebulą i pieczarkami:

    http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/09/pomys-na-karczek-pieczony.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapiekanki i pieczenie mięsa tylko w formach ceramicznych. Dla mnie najlepsze pod słońcem. http://artcook.pl/brytfanny/322-brytfanna-kwadratowa-emile-henry.html

    OdpowiedzUsuń
  14. wołowina po maderyjsku
    http://kuchniabezglutenu.blogspot.com/2014/09/woowina-po-maderyjsku.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny przepis :) Polecam również karkówkę na dziko - http://www.stachurska.eu/?p=11953 .

    OdpowiedzUsuń
  16. chętnie przygotuję na jutrzejszy obiad, ja natomiast polecam zdrowy domowy wyrób serów: camembert, feta, koryciński i inne www.blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Ludzie nie dajcie się więcej oszukiwać polskim bankom. Ciężko dzisiaj znaleźć w internecie rzetelne informacje, ja prowadzę swoją małą prywatną stronkę na której możecie się dowiedzieć o oszustwach banków http://polskiebanki.cba.pl/

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna karkówka w kapuście, robię podobnie. Domownicy są nią zachwyceni. Zapraszam też na
    http://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html

    OdpowiedzUsuń
  19. świetnie wygląda. musi być pyszne.
    http://dlazdrowia.5x.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiliśmy dziś tą karkówkę na obiad. Obłędny smak. Pozdrawiam. Zapraszam też na wigilijne potrawy http://www.przepis-kulinarny.pl/bozenarodzenie-5-5.html

    OdpowiedzUsuń
  21. ten przepis na karkówkę znam i jest na prawdę ok
    Do mięsa najlepsza nalewka http://hobbyseniora.pl/nalewka-cytrusowa-dla-seniora/

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszna karkówka w kapuście, robię podobnie. Warunek to kiszona a nie kwaszona kapusta. Domownicy są nią zachwyceni. Zapraszam też na:
    http://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html

    OdpowiedzUsuń
  23. Już mi ślinka cieknie - tak smacznie wygląda. Z chęcią zjadłabym kawałek. Od siebie polecam pieczoną szynkę z musztardową skórką: http://kuchniaidom.pl/pieczona-szynka-w-skorce-z-musztardy-szybki-przepis/

    OdpowiedzUsuń
  24. Super przepis i jak go widzę to przypominają mi się lata dziecięce, bo według podobnego przepisu jeszcze moja mama pichciła karkóweczkę, mniam mniam !!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Zrobiłam. Wyszła przepyszna.
    Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  26. wczoraj upieklam,karczek wyszedl super,podalam imieninowym goscia,zajadali sie i prosili o przepis

    OdpowiedzUsuń
  27. Qchenne kaprysy18 stycznia 2015 13:41

    Super, że smakowało :) Wszystkiego najlepszego dla solenizantki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Polecam dodać tez trochę ananasa z puszki, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Qchenne kaprysy9 kwietnia 2015 16:20

    Ciekawa podpowiedź, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń