[caption id="" align="aligncenter" width="442"]

Składniki:
- 1 kg karkówki bez kości
- 800 g kapusty kiszonej (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać wodą i odcisnąć)
- 2 średnie cebule pokrojone w półplasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól
- papryka słodka mielona
- suszony rozmaryn
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny mielony
- majeranek
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry ( nie do końca przekrawać, tak żeby spód był w całości), natrzeć przyprawami, czosnkiem i 1 łyżką oleju. Każdy plaster mięsa przełożyć półplasterkami cebuli. Całość obłożyć listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego - odstawić na min godzinę do lodówki.
Kapustę kiszoną poszatkować.
Dno naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarować łyżką oleju, położyć połowę poszatkowanej kapusty kiszonej, na kapuście ułożyć przygotowane mięso. Między plastry tam gdzie cebula dołożyć po trochu kapusty - tak na przemian mięso, cebula, kapusta, mięso, cebula, kapusta. Wierzch zakryć resztą kapusty. Całość zalać bulionem z dodatkiem 1 łyżki oleju. Naczynie zakryć przykryciem i wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso będzie gotowe a kapusta miękka. Gotowe - smacznego :)
ale to apetycznie wygląda :) już czuje ten smak i zapach!
OdpowiedzUsuńpolecam też żeberka w kapuście
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/zeberka-w-kapuscie.html
pozdrawiam!
idealna na dzisiejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy też na inne przepisy z karkówką w roli głównej
http://ronddel.blogspot.com/search?q=kark%C3%B3wka+przepisy
Pysznie, zapraszam na pieczony boczek do kanapek
OdpowiedzUsuńhttp://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/boczek-pieczony-do-kanapek.html
Polecam smaczny karczek
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/09/karczek-z-warzywami.html
Pycha.
OdpowiedzUsuńRobię karczek pieczony na chleb
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/10/karczek-pieczony-na-chleb.html
wyjątkowy karczek!
OdpowiedzUsuńhttp://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/karczek-po-meksykansku.html
Pyszna karkówka, robię podobnie. Domownicy są nią zachwyceni. Zapraszam też na http://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html
OdpowiedzUsuńKarkówka z kapustą to świetne połączenie. Spróbuj też mojej wersji takiej karkówki
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/karkowka-wieprzowa-w-kapuscie-kiszonej/
poolecam aromatyczną potrawkę z ciecierzycą i kurczakiem
OdpowiedzUsuńhttp://kopalniasmaku.pl/przepisy/154-100137-aromatyczna_potrawka_z_ciecierzyca.html
Nie jest tak, że masz nadwagę, bo jesz za dużo! Masz nadwagę, bo jesz za mało!
OdpowiedzUsuńTo prawda. Jesz za mało podstawowych substancji odżywczych.
TERAZ I TY MASZ SZANSĘ UZYSKAĆ IDEALNĄ FIGURĘ I CIESZYĆ SIĘ NiĄ TAK DŁUGO JAK ZECHCESZ!
Zyskasz w ten sposób piękną sylwetkę, doskonałą kondycję, świetne samopoczucie,
zwiększoną odporność na wiele chorób.Osiągniesz to stosując nasz program dostosowany dla każdego
(idealnafigura.com/gberes).
ciekawy przepis, skorzystam, ja polecam zdrowy domowy wyrób serów: camembert, feta, koryciński i inne www.blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńKarkówka jest pysznym mięsem, taka w kapuście to już w ogóle jest wyśmienita!
OdpowiedzUsuńJa jakiś czas temu robiłam karkówkę z cebulą i pieczarkami:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/09/pomys-na-karczek-pieczony.html
Zapiekanki i pieczenie mięsa tylko w formach ceramicznych. Dla mnie najlepsze pod słońcem. http://artcook.pl/brytfanny/322-brytfanna-kwadratowa-emile-henry.html
OdpowiedzUsuńwołowina po maderyjsku
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniabezglutenu.blogspot.com/2014/09/woowina-po-maderyjsku.html
Fajny przepis :) Polecam również karkówkę na dziko - http://www.stachurska.eu/?p=11953 .
OdpowiedzUsuńchętnie przygotuję na jutrzejszy obiad, ja natomiast polecam zdrowy domowy wyrób serów: camembert, feta, koryciński i inne www.blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńLudzie nie dajcie się więcej oszukiwać polskim bankom. Ciężko dzisiaj znaleźć w internecie rzetelne informacje, ja prowadzę swoją małą prywatną stronkę na której możecie się dowiedzieć o oszustwach banków http://polskiebanki.cba.pl/
OdpowiedzUsuńPyszna karkówka w kapuście, robię podobnie. Domownicy są nią zachwyceni. Zapraszam też na
OdpowiedzUsuńhttp://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html
świetnie wygląda. musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńhttp://dlazdrowia.5x.pl
Zrobiliśmy dziś tą karkówkę na obiad. Obłędny smak. Pozdrawiam. Zapraszam też na wigilijne potrawy http://www.przepis-kulinarny.pl/bozenarodzenie-5-5.html
OdpowiedzUsuńten przepis na karkówkę znam i jest na prawdę ok
OdpowiedzUsuńDo mięsa najlepsza nalewka http://hobbyseniora.pl/nalewka-cytrusowa-dla-seniora/
Pyszna karkówka w kapuście, robię podobnie. Warunek to kiszona a nie kwaszona kapusta. Domownicy są nią zachwyceni. Zapraszam też na:
OdpowiedzUsuńhttp://www.ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html
Już mi ślinka cieknie - tak smacznie wygląda. Z chęcią zjadłabym kawałek. Od siebie polecam pieczoną szynkę z musztardową skórką: http://kuchniaidom.pl/pieczona-szynka-w-skorce-z-musztardy-szybki-przepis/
OdpowiedzUsuńSuper przepis i jak go widzę to przypominają mi się lata dziecięce, bo według podobnego przepisu jeszcze moja mama pichciła karkóweczkę, mniam mniam !!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wyszła przepyszna.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
wczoraj upieklam,karczek wyszedl super,podalam imieninowym goscia,zajadali sie i prosili o przepis
OdpowiedzUsuńSuper, że smakowało :) Wszystkiego najlepszego dla solenizantki :)
OdpowiedzUsuńPolecam dodać tez trochę ananasa z puszki, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa podpowiedź, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń