[caption id="" align="aligncenter" width="442"]

Składniki na farsz:
- ok. 1300 g mięsa wieprzowego (boczek bez skóry + np. łopatka)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka korzeń
- listek laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz mielony
- papryka słodka mielona
Dodatkowo:
- Ciasto drożdżowe na paszteciki wg tego przepisu KLIKNIJ
Mięsu umyć, pokroić w dużą kostkę, włożyć do garnka z gorącą wodą, dodać obrane marchewkę i pietruszkę, sól, listek laurowy, ziele angielskie. Mięso ugotować do miękkości, ostudzić, zmielić razem z marchewką i pietruszką. Zmieloną masę doprawić do smaku pierzem, słodką papryką i ewentualnie solą.
Z ciasta wałkować placki, nakładać farsz, zwijać w rulonik i pokroić w paszteciki. Wierzch pasztecików posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Piec 25-30 minut, wstawiając do nagrzanego do 180*C piekarnika. Smacznego :)
Może troche za dużo kaloryczne, ale na święta nie ma co się ,,wygłupiać" :).
OdpowiedzUsuńPolecam i zapraszam do siebie jemyfit.blog.pl
Nie przepadam za grzybami więc nadzienie z mięsem jest dla mnie idealne.
OdpowiedzUsuńAby bym takie paszteciki zjadła.