"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Paszteciki z mięsem

Były paszteciki z kapustą i pieczarkami to tym razem coś dla fanów nadzienia mięsnego. Pyszne paszteciki z nadzieniem mięsnym - idealne na świąteczny stół i na wiele innych okazji. Zaskocz wszystkich tymi małymi pysznościami w towarzystwie barszczu czerwonego :)

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Paszteciki z mięsem[/caption]

 

Składniki na farsz:

  • ok. 1300 g mięsa wieprzowego (boczek bez skóry + np. łopatka)

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka korzeń

  • listek laurowy

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • sól

  • pieprz mielony

  • papryka słodka mielona


Dodatkowo:

  • Ciasto drożdżowe na paszteciki wg tego przepisu KLIKNIJ


Mięsu umyć, pokroić w dużą kostkę, włożyć do garnka z gorącą wodą, dodać obrane marchewkę i pietruszkę, sól, listek laurowy, ziele angielskie. Mięso ugotować do miękkości, ostudzić, zmielić razem z marchewką i pietruszką. Zmieloną masę doprawić do smaku pierzem, słodką papryką i ewentualnie solą. 

Z ciasta wałkować placki, nakładać farsz, zwijać w rulonik i pokroić w paszteciki. Wierzch pasztecików posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Piec 25-30 minut, wstawiając do nagrzanego do 180*C piekarnika. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Może troche za dużo kaloryczne, ale na święta nie ma co się ,,wygłupiać" :).
    Polecam i zapraszam do siebie jemyfit.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za grzybami więc nadzienie z mięsem jest dla mnie idealne.
    Aby bym takie paszteciki zjadła.

    OdpowiedzUsuń