"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 9 grudnia 2014

Roladki z indyka z morelą i śliwką

Delikatne mięso z piersi indyka z dodatkiem suszonych owoców w aksamitnym sosie - po prostu pysznie :)

 

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Roladki z indyka[/caption]

Składniki:

  • filet z piersi indyka 

  • 3/4 szklanki mleka

  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka po węgiersku

  • suszone morele

  • suszone śliwki

  • ok. 4 łyżki mąki do panierowania

  • olej do smażenia

  • szklanka gorącej wody

  • bulionetka do kurczaka duszonego


 

 

Morele i śliwki sparzyć przelewając gorącą wodą w celu pozbycia się wszelkich konserwantów.

Filet z indyka dokładnie umyć, pokroić w plastry, przełożyć do miski, zalać mlekiem wymieszanym z przyprawą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso delikatnie rozklepać przez folię. Na każdym plasterku mięsa kłaść morelę i suszoną śliwkę, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką, panierować w mące i smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Usmażone roladki przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać bulionetkę i dusić do miękkości mięsa na bardzo małym ogniu (uważając aby ich nie rozgotować). Garść suszonych moreli pokroić w paseczki i dodać do sosu. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz