[caption id="" align="aligncenter" width="442"]

Składniki:
- filet z piersi indyka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka po węgiersku
- suszone morele
- suszone śliwki
- ok. 4 łyżki mąki do panierowania
- olej do smażenia
- szklanka gorącej wody
- bulionetka do kurczaka duszonego
Morele i śliwki sparzyć przelewając gorącą wodą w celu pozbycia się wszelkich konserwantów.
Filet z indyka dokładnie umyć, pokroić w plastry, przełożyć do miski, zalać mlekiem wymieszanym z przyprawą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso delikatnie rozklepać przez folię. Na każdym plasterku mięsa kłaść morelę i suszoną śliwkę, zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką, panierować w mące i smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Usmażone roladki przełożyć do rondla, zalać gorącą wodą, dodać bulionetkę i dusić do miękkości mięsa na bardzo małym ogniu (uważając aby ich nie rozgotować). Garść suszonych moreli pokroić w paseczki i dodać do sosu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz