"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 29 listopada 2014

Placki warzywne z pieczarkami

Syte, chrupiące, pyszne - takie właśnie są te placki. Idealnej chrupkości nadają im ziemniaki starte na dużych oczkach tarki i dobrze odsączone od soku. Polecam :)

 

[caption id="" align="aligncenter" width="363"] Placki warzywne z pieczarkami[/caption]

Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków

  • 4 łyżki startej na dużych oczkach marchewki

  • 2 łyżki startego na dużych oczkach selera

  • 3 cm pora pokrojonego w drobniutką kosteczkę

  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę

  • 1 łyżka vegety + sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 150 g pieczarek

  • pół łyżki oleju do smażenia pieczarek

  • tłuszcz do smażenia


 

Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, przesmażyć na rozgrzanym oleju 2-3 minuty. Ostudzić.

Obrane ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach tarki i przełożyć na sitko aby odsączyć od nadmiaru soku. Potem przełożyć do miski, dodać startą marchewkę i selera, posiekany por, pokrojoną cebulkę, ostudzone pieczarki, jajko, przyprawy i wymieszać. Dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki na rumiany kolor. Usmażone zdejmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz