"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 8 listopada 2014

Szarlotka sypana - dziecinnie łatwa

Banalnie prosta szarlotka, którą robi moja 5-cioletnia córcia z niewielką moją pomocą. Radość jaką jej to sprawia bezcenna, a szarlotka wyśmienita :)

Ciepła szarlotka podana z gałką lodów waniliowych nie pozostawia nic więcej do życzenia - niebo dla podniebienia ;)

 


Składniki (na blaszkę 21 x 25 cm):

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka kaszy manny

  • 1 szklanka cukru

  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 100 g zimnego twardego masła

  • ok 1 kg jabłek


 

Piekarnik nagrzać do 180*C.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, mannę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. 

Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, ja ścieram na plasterki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno równomiernie rozsypać połowę suchej mieszanki, ułożyć warstwę jabłek, posypać wierzch drugą połową suchej mieszanki, na koniec na całej powierzchni równomiernie rozłożyć cienkie wiórki/plasterki zimnego masła.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ciasto ok 60 minut.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dodać gałkę lodów waniliowych - smacznego:)

 

1 komentarz:

  1. Często też robię tą szarlotkę :-) i mogę szczerze ją polecić :-)

    OdpowiedzUsuń