"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 27 listopada 2014

Łopatka pieczona z pieczarkami i cebulką

Nie masz czasu na stanie przy garnkach? - wstaw składniki do piekarnika i wyjmij gotowy obiad. Pyszne aromatyczne danie uduszone we własnym sosie podczas pieczenia. Wszystkie składniki nadają fantastycznego smaku i pięknego zapachu a mięso jest miękkie i soczyste. Polecam :) 

 

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Łopatka pieczona z pieczarkami i cebulką[/caption]

Składniki: 

  • 600 g łopatki wieprzowej

  • 300 g drobnych pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 łyżki przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" Kamis (nie zawiera soli)

  • 1 łyżka "przyprawy do żeberek i golonki " - Świat Przypraw (nie zawiera soli)

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 kostka rosołowa drobiowa

  • 2 łyżki oleju


 

Dodatkowo rękaw foliowy do pieczenia.

 

Mięso dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pokroić w dużą kostkę usuwając zbędne włókna, ścięgna - przełożyć do szklanej miski, dodać obie przyprawy, sok z cytryny i pokrojoną w półplasterki cebulę. Kostkę rosołową z olejem podgrzać delikatnie np. mikrofali aby się rozpuściła, wymieszać i dodać do mięsa. Wymieszać dokładnie całość i odstawić na minimum godzinę do lodówki.

W tym czasie dokładnie umyć  i odsączyć z wody drobne pieczarki. Nie obierać jedynie odkroić końcówki trzonków.

Piekarnik nagrzać do 180*C.

Kiedy mięso będzie już zamarynowane przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia, dodać pieczarki, zamknąć klipsem i ostrożnie kilka razy obrócić aby mięso wymieszało się z pieczarkami. Rękaw z zawartością przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia i wstawić do gorącego piekarnika na 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można delikatnie przeciąć folię aby mięso się lekko zarumieniło. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić i dać mięsu odpocząć 5-10 minut. Dopiero wtedy wyjąć i gotowe. Smacznego :)

 

Idealnie pasują do tego pieczone ziemniaczki KLIK oraz surówki i buraczki KLIK :)

1 komentarz:

  1. Takie dania właśnie lubię, a obiadek wychodzi idealny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń