[caption id="" align="aligncenter" width="442"]

Składniki:
- 600 g łopatki wieprzowej
- 300 g drobnych pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki przyprawy "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" Kamis (nie zawiera soli)
- 1 łyżka "przyprawy do żeberek i golonki " - Świat Przypraw (nie zawiera soli)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo rękaw foliowy do pieczenia.
Mięso dokładnie umyć i odsączyć z wody. Pokroić w dużą kostkę usuwając zbędne włókna, ścięgna - przełożyć do szklanej miski, dodać obie przyprawy, sok z cytryny i pokrojoną w półplasterki cebulę. Kostkę rosołową z olejem podgrzać delikatnie np. mikrofali aby się rozpuściła, wymieszać i dodać do mięsa. Wymieszać dokładnie całość i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
W tym czasie dokładnie umyć i odsączyć z wody drobne pieczarki. Nie obierać jedynie odkroić końcówki trzonków.
Piekarnik nagrzać do 180*C.
Kiedy mięso będzie już zamarynowane przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia, dodać pieczarki, zamknąć klipsem i ostrożnie kilka razy obrócić aby mięso wymieszało się z pieczarkami. Rękaw z zawartością przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrycia i wstawić do gorącego piekarnika na 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia można delikatnie przeciąć folię aby mięso się lekko zarumieniło. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić i dać mięsu odpocząć 5-10 minut. Dopiero wtedy wyjąć i gotowe. Smacznego :)
Idealnie pasują do tego pieczone ziemniaczki KLIK oraz surówki i buraczki KLIK :)
Takie dania właśnie lubię, a obiadek wychodzi idealny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.