"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 4 listopada 2014

Warzywne leczo z kurczakiem

Pyszne rozgrzewające jesienne danie. Delikatnie chrupiące warzywa z soczystym kurczakiem - wszystko to w aromatycznym sosie własnym. 

 


Składniki:

  • 2 marchewki pokrojone w słupki

  • 2 cebule pokrojone w półplasterki

  • 3 papryki (różne kolory) pokrojone w paseczki

  • 2 puszki pomidorów bez skóry

  • 4 łyżki oleju

  • 2 łyżki przyprawy maggi w płynie

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżeczki cukru

  • suszone chilli, oregano do smaku

  • 300 g piersi z kurczaka


 

Mięso dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju kilka minut. Przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać kolejne 2 łyżki oleju, rozgrzać i zeszklić na nim marchewkę, dodać cebulę a na koniec paprykę. Smażyć kilka minut aż warzywa delikatnie zmiękną ale nie mogą się rozpadać, dodać cukier, maggi i delikatnie całość skarmelizować ciągle mieszają. Po 2-3 minutach dodać pomidory z puszki, lekko je rozdrobnić łyżką, dodać usmażone mięso,doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli i oregano. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Pyszne :)
    Pozdrawiam jemyfit.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega pyszne ;) leczo znam z pieczarką i kiełbasą ;) tego nie znałam :) pychotka :* Mistrzyni gotowania ;) otrzymujesz koronę Perfekcyjnej Pani kuchni :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Qchenne kaprysy10 marca 2015 12:28

    Dzięki za miłe słówka. To tylko mój przepis, a wykonanie Twoje więc tą koroną się podzielimy. Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń