"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 28 listopada 2014

Kapuśniak na wędzonce z pieczarkami

Dzisiaj pyszny rozgrzewający kapuśniak. Zupa w sam raz na chłodne dni, które z dnia na dzień stają się zimniejsze, żeby nie powiedzieć mroźne.

 

[caption id="" align="aligncenter" width="363"] Kapuśniak[/caption]

Składniki:

  • 3 kawałki wędzonych kości od schabu

  • listek laurowy

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 4 ziemniaki

  • spora marchewka

  • kawałek selera

  • 3-4 cm pora

  • 150 g pieczarek

  • 250 g kiszonej kapusty

  • 50 g wędzonego surowego boczku

  • 1 mała cebula

  • 1 płaska łyżka mąki

  • 1 łyżka suszonego majeranku (roztartego w dłoniach dla wydobycia aromatu)

  • natka pietruszki

  • Vegeta lub sól, pieprz mielony do smaku


 

Kości wędzone zalać 2,5 litra wody. Gotować ok 30 minut na wolnym ogniu (po  tym czasie kości wyjąć z wywaru). W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić w kosteczkę. Ziemniaki i resztę warzyw dodać do wywaru. Pieczarki usmażyć na połowie łyżki rozgrzanego oleju i dodać do zupy. Całość gotować do miękkości warzyw ok 15 minut. Kapustę pokroić dodać do zupy kiedy warzywa będą miękkie. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na suchej patelni na rumiano. Cebulę pokroić w drobną kostkę dodać na 2 minuty do podsmażonego boczku, cebulka ma się zeszklić i delikatnie zarumienić. Teraz cebulę i boczek oprószyć mąką, całość zasmażyć 1-2 minuty. Zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i dolać do zupy. Całość zagotować dodając świeżo przetarty w dłoniach majeranek. Gotować do miękkości kapusty na bardzo wolnym ogniu. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz