[caption id="" align="aligncenter" width="363"]

Składniki:
- 3 kawałki wędzonych kości od schabu
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziemniaki
- spora marchewka
- kawałek selera
- 3-4 cm pora
- 150 g pieczarek
- 250 g kiszonej kapusty
- 50 g wędzonego surowego boczku
- 1 mała cebula
- 1 płaska łyżka mąki
- 1 łyżka suszonego majeranku (roztartego w dłoniach dla wydobycia aromatu)
- natka pietruszki
- Vegeta lub sól, pieprz mielony do smaku
Kości wędzone zalać 2,5 litra wody. Gotować ok 30 minut na wolnym ogniu (po tym czasie kości wyjąć z wywaru). W tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić w kosteczkę. Ziemniaki i resztę warzyw dodać do wywaru. Pieczarki usmażyć na połowie łyżki rozgrzanego oleju i dodać do zupy. Całość gotować do miękkości warzyw ok 15 minut. Kapustę pokroić dodać do zupy kiedy warzywa będą miękkie. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na suchej patelni na rumiano. Cebulę pokroić w drobną kostkę dodać na 2 minuty do podsmażonego boczku, cebulka ma się zeszklić i delikatnie zarumienić. Teraz cebulę i boczek oprószyć mąką, całość zasmażyć 1-2 minuty. Zalać 1/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i dolać do zupy. Całość zagotować dodając świeżo przetarty w dłoniach majeranek. Gotować do miękkości kapusty na bardzo wolnym ogniu. Przed podaniem posypać świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz