"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 9 listopada 2014

Zupa fasolowa z papryką

Smaczna zupa, której charakteru i aromatu nadają przesmażone warzywa - szczególnym dodatkiem jest w niej papryka, która w zdecydowany sposób wpływa na smak i aromat tej wersji zupy fasolowej. Mimo tego, że za tradycyjną zupą fasolową nie przepadam to jednak wersja z papryką zdecydowanie jest smaczniejsza. Polecam :) 

 


Składniki:

  • wywar warzywny (ok. 1 l)

  • 2 ziemniaki

  • 250 g fasoli białej

  • 2 papryki czerwone

  • 2 papryki żółte

  • cebula

  • marchewka

  • sól i pieprz do smaku

  • śmietana (opcjonalnie)


 

Fasolę wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia odcedzić fasolę z wody w której się moczyła i gotować ją ok 30 minut w wywarze warzywnym. W tym czasie na łyżce oleju przesmażyć ziemniaki, cebulę, paprykę i marchewkę. Przesmażone warzywa dodać do wywaru  z fasolą i gotować całość aż fasola będzie miękka. Doprawić do smaku  solą i pieprzem, jeśli ktoś lubi zabielić śmietaną i gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz