"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 25 listopada 2014

Śmietanowiec z kakaowymi kulkami

Śmietanowiec to ciasto lekko podchodzące smakiem pod sernik choć nie ma w nim ani grama twarogu. Lekkie puszyste z idealnie wypieczonymi kakaowymi kuleczkami w środku. Proste w wykonaniu i godne polecenia do codziennej kawki lub herbatki.

[caption id="" align="aligncenter" width="442"] Śmietanowiec z kakaowymi kuleczkami[/caption]

 

Składniki na formę o wymiarach 21 x 26 cm (wym. dna blaszki):

Ciasto na kulki kakaowe:

  • 100 g mąki pszennej

  • 50 g cukru

  • 1 żółtko (białko wykorzystamy do masy śmietanowej)

  • 100 g masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka kakao


 

Wszystkie składniki zagnieść w jedną całość. Podzielić na dwie części. z każdej uturlać w dłoniach kuleczki wielkości orzecha laskowego. Połowę wyłożyć na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę wyłożymy na wierzchu ciasta.

 

Masa śmietanowa:

  • 1 białko

  • 2 jajka

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

  • 700 g gęstej 18% śmietany

  • 2 budynie (na 0,5 l mleka)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


 

Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać gęstą śmietanę, budynie i proszek  do pieczenia.Wszystko dokładnie zmiksować. Z 3 białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w masę serową (najlepiej łopatką silikonową lub łyżką). Gotową masę przelać na przygotowaną blachę z kuleczkami na dnie. Na wierzchu masy śmietanowej ułożyć drugą część kuleczek. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok. 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwiczki, a ciasto wyjąć po ok 15 minutach. Ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda z tymi kuleczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Ciasto wygląda świetnie i zamierzam je zrobić. Chciałabym jednak znać wymiary blaszki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Qchenne kaprysy22 stycznia 2015 12:03

    Wymiary uzupełniłam w przepisie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujący przepis :) Zapisuję, jednak cukru dam z pięć razy mniej.

    Polecam również czekoladowy orzechowiec z mascarpone - http://www.stachurska.eu/?p=5502 .

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis ,chętnie zrobię -a ta śmietana to taka gęsta kwaśna ma być? czy taka słodka z kartonika ? można zastąpić jogurtem naturalnym? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Qchenne kaprysy22 stycznia 2015 20:31

    ~`a - śmietana gęsta kwaśna, można ją zastąpić jogurtem ale gęstym najlepiej typu greckiego, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na spodzie widzę jakieś ciasto? Może kruche? Ale nie widzę w przepisie. Zgadza się? Czy mi się tylko wydaje?

    OdpowiedzUsuń
  8. a co z tymi budyniami?mają być ugotowane w 0.5 l mleka czy sam proszek i mleko.Niewiem....

    OdpowiedzUsuń
  9. Qchenne kaprysy24 stycznia 2015 18:32

    Magda - do ciasta dodajemy tylko proszki budyniowe !!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Qchenne kaprysy24 stycznia 2015 18:36

    Iwona - Nie ma potrzeby dawania na spód ciasta kruchego, na zdjęciu słusznie zauważyłaś, że jest ale tylko dlatego, że został mi kawałek w zamrażarce od innego ciasta i nie chcąc żeby się zmarnował, wykorzystałam go. Generalnie piekę to ciasto bez żadnego spodu !!!

    OdpowiedzUsuń