[caption id="" align="aligncenter" width="442"]

Składniki na formę o wymiarach 21 x 26 cm (wym. dna blaszki):
Ciasto na kulki kakaowe:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 żółtko (białko wykorzystamy do masy śmietanowej)
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki zagnieść w jedną całość. Podzielić na dwie części. z każdej uturlać w dłoniach kuleczki wielkości orzecha laskowego. Połowę wyłożyć na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę wyłożymy na wierzchu ciasta.
Masa śmietanowa:
- 1 białko
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 700 g gęstej 18% śmietany
- 2 budynie (na 0,5 l mleka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodać gęstą śmietanę, budynie i proszek do pieczenia.Wszystko dokładnie zmiksować. Z 3 białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją w masę serową (najlepiej łopatką silikonową lub łyżką). Gotową masę przelać na przygotowaną blachę z kuleczkami na dnie. Na wierzchu masy śmietanowej ułożyć drugą część kuleczek. Wstawić do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec ok. 60 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić lekko drzwiczki, a ciasto wyjąć po ok 15 minutach. Ostudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Świetnie wygląda z tymi kuleczkami :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie i zamierzam je zrobić. Chciałabym jednak znać wymiary blaszki.
Wymiary uzupełniłam w przepisie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący przepis :) Zapisuję, jednak cukru dam z pięć razy mniej.
OdpowiedzUsuńPolecam również czekoladowy orzechowiec z mascarpone - http://www.stachurska.eu/?p=5502 .
ciekawy przepis ,chętnie zrobię -a ta śmietana to taka gęsta kwaśna ma być? czy taka słodka z kartonika ? można zastąpić jogurtem naturalnym? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń~`a - śmietana gęsta kwaśna, można ją zastąpić jogurtem ale gęstym najlepiej typu greckiego, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa spodzie widzę jakieś ciasto? Może kruche? Ale nie widzę w przepisie. Zgadza się? Czy mi się tylko wydaje?
OdpowiedzUsuńa co z tymi budyniami?mają być ugotowane w 0.5 l mleka czy sam proszek i mleko.Niewiem....
OdpowiedzUsuńMagda - do ciasta dodajemy tylko proszki budyniowe !!!
OdpowiedzUsuńIwona - Nie ma potrzeby dawania na spód ciasta kruchego, na zdjęciu słusznie zauważyłaś, że jest ale tylko dlatego, że został mi kawałek w zamrażarce od innego ciasta i nie chcąc żeby się zmarnował, wykorzystałam go. Generalnie piekę to ciasto bez żadnego spodu !!!
OdpowiedzUsuń