"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 3 listopada 2014

Ryż z warzywami z patelni

Ryż z warzywami świetnie sprawdzi się jako danie samodzielne jak i jako dodatek do mięsa, ryb i nie tylko :)  Danie, szybkie proste i smaczne.

 


 

Składniki:

  • pół szklanki ryżu + 1 szklanka bulionu warzywnego



  • 750 g opakowanie warzyw na patelnię (marchewka, papryka, brokuły, kukurydza, fasolka szparagowa)

  • 1 bulionetka do kurczaka duszonego

  • 3-4 łyżki oleju

  • pieprz do smaku

  • natka pietruszki


 

 

Ryż ugotować na bulionie na sypko.

Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej i usmażyć na nim warzywa. Po kilku minutach dodać bulionetkę i pół szklanki wody, dusić pod lekko uchylonym przykryciem do miękkości warzyw, dodać ugotowany ryż, doprawić do smaku pieprzem, wymieszać, posypać posiekaną natką i gotowe. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Ryż z warzywami - uwielbiam :). Na szczęście mój syn też lubi, więc często robimy.

    OdpowiedzUsuń