Składniki:
- 4 naleśniki (ilość iście przykładowa)
- serek homogenizowany o ulubionym smaku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki cukru
Naleśniki można usmażyć wg własnego przepisu lub znajdziesz go tutaj
Usmażone naleśniki posmarować serkiem homogenizowanym, złożyć w trójkąty.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, do całkowicie rozpuszczonego masła dosypać 1 łyżkę cukru. Całość podgrzewam na niezbyt ostrym ogniu aż cukier się rozpuści. Na rozpuszczony jasny karmel położyć 2 złożone naleśniki i obsmażyć je z obu stron na bursztynowy kolor. Podczas smażenia uważać żeby karmel za bardzo nie zbrązowiał bo zrobi się gorzki. Dla bezpieczeństwa warto wyłączyć gaz kiedy naleśniki odwrócimy na drugą stronę. Smażymy na bardzo wolnym ogniu. Usmażone przekładamy na talerz - Uwaga - karmel jest bardzo gorący !!! Smacznego :) :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz