"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 3 listopada 2014

Naleśniki w karmelu - bursztynowe i chrupiące

Tradycyjne naleśniki zrobione w tej wersji nabierają nowej odsłony. Mają piękny bursztynowy kolor, karmelowy posmak i swoistą chrupkość zastygniętego karmelu. Po prostu rozkosz dla podniebienia :) 

 


Składniki:

  • 4 naleśniki (ilość iście przykładowa)

  • serek homogenizowany o ulubionym smaku 

  • 2 łyżki klarowanego masła

  • 2 łyżki cukru


 

Naleśniki można usmażyć wg własnego przepisu lub znajdziesz go tutaj

Usmażone naleśniki posmarować serkiem homogenizowanym, złożyć w trójkąty.

Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, do całkowicie rozpuszczonego masła dosypać 1 łyżkę cukru. Całość podgrzewam na niezbyt ostrym ogniu aż cukier się rozpuści. Na rozpuszczony jasny karmel położyć 2 złożone naleśniki i obsmażyć je z obu stron na bursztynowy kolor. Podczas smażenia uważać żeby karmel za bardzo nie zbrązowiał bo zrobi się gorzki. Dla bezpieczeństwa warto wyłączyć gaz kiedy naleśniki odwrócimy na drugą stronę. Smażymy na bardzo wolnym ogniu. Usmażone przekładamy na talerz - Uwaga - karmel jest bardzo gorący !!! Smacznego :) :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz