"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 1 listopada 2014

Kurczak w glazurowanej marchewce z kardamonem

Choć bardzo lubię gotowane mięso z rosołu to jednak od czasu do czasu zmieniam jego formę dzięki temu powstaje ulubiony rosół i kurczak nie tylko ugotowany ;)

 


Składniki:

  • 4 ćwiartki kurczaka z rosołu

  • 2-3 marchewki

  • pół łyżeczki mielonego kardamonu

  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego

  • natka pietruszki

  • 3 łyżki masła klarowanego


 

Udka kurczaka przekroić na pół. Obraną marchewkę pokroić w plasterki i zeszklić na maśle klarowanym (na patelni z grubym dnem), dusić kilka minut pod przykryciem aż marchewka będzie al dente (średnio miękka). Dodać kardamon, pieprz cytrynowy i kurczaka. Wszystko delikatnie wymieszać i dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Przed podaniem posypać natką pietruszki i gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz