Składniki:
- suszone morele, rodzynki i śliwki
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- 3 średnie buraki
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sok z cytryny lub 2-3 łyżki octu
- cukier, sól i pieprz do smaku
- zasmażka: 1 łyżka masła + 2 łyżki mąki
- makaron
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Na wywarze ugotować barszcz: obrane buraki pokroić w plasterki lub słupki, gotować ok 15-20 minut aż nadadzą zupie ładnego koloru. Aby ten kolor zachować musimy zakwasić zupę sokiem z cytryny lub octem. Dodać przyprawy i doprawić do smaku cukrem (delikatnie bo słodkości dodadzą też owoce), solą i pieprzem. Na koniec robimy zasmażkę i zaciągamy nią zupę. Gotujemy razem z zasmażką ok 2-3 minuty na wolnym ogniu potem przykrywamy pokrywką i odstawiamy aby wszystkie smaki połączyły się.
W tym czasie możemy przygotować owoce:
Suszone owoce dokładnie przepłukać kilka razy gorącą wodą aby pozbyć się wszelkich konserwantów. Przepłukane zalać gorącą wodą i odstawić żeby zmiękły.
Kiedy barszcz będzie gotowy, wyjmujemy buraki a do barszczu dodajemy namoczone owoce i podajemy z ugotowanym makaronem. Jeśli ktoś ma ochotę to buraczki można również pokroić w mniejsze kawałki czy też kostkę i dodać do zupy, nic się nie zmarnuje. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz