Składniki na ok 15-18 słoików:
- 10 kg pomidorów (najlepsza odmiana to LIMA gdyż zawiera dużo miąższu dzięki czemu przecier jest gęsty)
- ok 1 łyżka soli do smaku
Pomidory dokładnie umyć. W dużym garnku zagotować wodę do sparzenia pomidorów co ułatwi obranie ich ze skórki. Pomidory parzymy ok minutę we wrzącej wodzie, wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę odrzucając zdrewniały środek, przekładamy do dużego garnka i dusimy ok 25 minut.
Teraz rozgotowane pomidory możemy zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.
Zmiksowane przecier ponownie gotujemy i gorący wlewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy zakrętki, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do ostudzenia. Gotowe odstawiamy do spiżarni lub piwnicy i jak znalazł na zimę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz