"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 18 października 2014

Przecier pomidorowy - domowy najlepszy

Najlepszy przecier pomidorowy to oczywiście zrobiony w zaciszu własnej kuchni. Nie ma nic lepszego od aromatycznej zupy pomidorowej na bazie takiego przecieru. To tylko jedna z wielu opcji jego wykorzystania gdyż oprócz zupy przecier nadaje się idealnie jako gęsty sok do picia bogaty w potas, a także jako dodatek do sosów, bigosu, kapuśniaku, gołąbków itd.

 


 

Składniki na ok 15-18 słoików:

  • 10 kg pomidorów (najlepsza odmiana to LIMA gdyż zawiera dużo miąższu dzięki czemu przecier jest gęsty)

  • ok 1 łyżka soli do smaku


 

Pomidory dokładnie umyć. W dużym garnku zagotować wodę do sparzenia pomidorów co ułatwi obranie ich ze skórki. Pomidory parzymy ok minutę we wrzącej wodzie, wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę odrzucając zdrewniały środek, przekładamy do dużego garnka i dusimy ok 25 minut.

Teraz rozgotowane pomidory możemy zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.

Zmiksowane przecier ponownie gotujemy i  gorący wlewamy do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcamy zakrętki, odwracamy do góry dnem i odstawiamy do ostudzenia. Gotowe odstawiamy do spiżarni lub piwnicy i jak znalazł na zimę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz