Składniki:
- 600 g wieprzowiny (np. łopatka)
- ok. 0,5 litra bulionu warzywnego
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- ok 2 łyżki mąki
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz mielony, papryka słodka w proszku do smaku
- zmiażdżony ząbek czosnku
- natka pietruszki
Mięso umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w średnią kostkę, przełożyć do szklanej miski, oprószyć solą, pieprzem, papryką, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, olej i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie przygotować umyte warzywa: pieczarki pokroić w plasterki, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa podsmażyć na maśle klarowanym. Odstawić na bok.
Garnek z grubym dnem rozgrzać, włożyć przyprawione mięso i często mieszając obsmażyć je ze wszystkich stron. Do ściętego mięsa dolać gorącego bulionu na tyle aby mięso było w całości zakryte, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dalej dusimy. Kiedy mięso będzie wystarczająco miękkie dodajemy podsmażone warzywa i dalej dusimy na wolnym ogniu (w razie konieczności uzupełniamy gorącym bulionem lub gorącą wodą). W niewielkiej ilości zimnej wody musimy rozmieszać mąkę - dokładnie żeby nie było grudek. Dokładnie rozmieszaną "zaklepkę" wlewamy do gotującego się gulaszu i pamiętamy o ciągłym energicznym mieszaniu. Dusimy całość jeszcze kilka minut. W tym czasie możemy posiekać natkę pietruszki, którą dodamy tuż przed podaniem dania. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz