"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 20 października 2014

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

 


Składniki:

  • 600 g wieprzowiny (np. łopatka)

  • ok. 0,5 litra bulionu warzywnego

  • 250 g pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 1 łyżka oleju

  • ok 2 łyżki mąki

  • listek laurowy

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • sól, pieprz mielony, papryka słodka w proszku do smaku

  • zmiażdżony ząbek czosnku

  • natka pietruszki


 

Mięso umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w średnią kostkę, przełożyć do szklanej miski, oprószyć solą, pieprzem, papryką, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, olej i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na min. 30 minut.

W tym czasie przygotować umyte warzywa: pieczarki pokroić w plasterki, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa podsmażyć na maśle klarowanym. Odstawić na bok.

Garnek z grubym dnem rozgrzać, włożyć przyprawione mięso i często mieszając obsmażyć je ze wszystkich stron. Do ściętego mięsa dolać gorącego bulionu na tyle aby mięso było w całości zakryte, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, dalej dusimy. Kiedy mięso będzie wystarczająco miękkie dodajemy podsmażone warzywa i dalej dusimy na wolnym ogniu (w razie konieczności uzupełniamy gorącym bulionem lub gorącą wodą). W niewielkiej ilości zimnej wody musimy rozmieszać mąkę - dokładnie żeby nie było grudek. Dokładnie rozmieszaną "zaklepkę" wlewamy do gotującego się gulaszu i pamiętamy o ciągłym energicznym mieszaniu. Dusimy całość jeszcze kilka minut. W tym czasie możemy posiekać natkę pietruszki, którą dodamy tuż przed podaniem dania. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz