Składniki :
- podwójna pierś z kurczaka
- 250 ml śmietanki UHT 18%
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
- pół łyżeczki kurkumy mielonej
- około pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
Piersi z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z błonek i resztek tłuszczu, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w cienkie plastry ok. 0,5 cm grubości, delikatnie rozbić pięścią uważając żeby ich nie rozerwać. Posolić z każdej strony, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć eskalopki (plastry mięsa) na delikatnie złocisty kolor. Przełożyć do płaskiego rondla. Do pozostałego tłuszczu dolać śmietankę, posolić do smaku, dodać pieprz cytrynowy i kurkumę. Wymieszać, zagotować i przelać do rondla z mięsem. Całość dusić jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje (gdyby sos zrobił się zbyt gęsty w razie potrzeby podlać gorącą wodą). Smacznego :)
Wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie w pierwszej kolejności jemy oczami ale zapewniam, że smakują tak samo dobrze jak wyglądają. Dodatek kurkumy robi swoje pod wieloma względami -wyglądu, smaku i co najważniejsze jej właściwości zdrowotnych. Pozdrawiam i polecam :)
OdpowiedzUsuń