"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 22 października 2014

Drobiowe eskalopki w sosie śmietanowym z kurkumą

Nie masz pomysłu na obiad? Polecam szybkie, proste i smaczne drobiowe eskalopki. Podane z ryżem, ziemniakami lub makaronem w towarzystwie ulubionej surówki bądź z bukietem warzyw gotowanych na parze, idealnie nadają się na obiad lub ciepłą kolację. 

 


Składniki :

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 250 ml śmietanki UHT 18%

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia

  • pół łyżeczki kurkumy mielonej

  • około pół łyżeczki pieprzu cytrynowego

  • sól do smaku


 

Piersi z kurczaka dokładnie umyć, oczyścić z błonek i resztek tłuszczu, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w cienkie plastry ok. 0,5 cm grubości, delikatnie rozbić pięścią uważając żeby ich nie rozerwać. Posolić z każdej strony, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć eskalopki (plastry mięsa) na delikatnie złocisty kolor. Przełożyć do płaskiego rondla. Do pozostałego tłuszczu dolać śmietankę, posolić do smaku, dodać pieprz cytrynowy i kurkumę. Wymieszać, zagotować i przelać do rondla z mięsem. Całość dusić jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje (gdyby sos zrobił się zbyt gęsty w razie potrzeby podlać gorącą wodą). Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Prawdopodobnie w pierwszej kolejności jemy oczami ale zapewniam, że smakują tak samo dobrze jak wyglądają. Dodatek kurkumy robi swoje pod wieloma względami -wyglądu, smaku i co najważniejsze jej właściwości zdrowotnych. Pozdrawiam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń