"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 27 października 2014

Krokiety mięsno-warzywne bez panierki

I choć trudno mówić o lekkości potraw smażonych to jednak zaryzykuję, że to nieco lżejsza opcja od tradycyjnych krokietów smażonych w panierkach. Tym razem etap panierowania zamierzenie pominęłam. Wydawać by się mogło, że chrupiąca będzie tylko panierka a to nie prawda - bez panierki też może być chrupiąco i smacznie :)

 


Składniki:

  • 8 naleśników

  • 1 połówka piersi z kurczaka

  • opakowanie 450 g mrożonej mieszanki - marchewka, brokuły i kalafior

  • oliwa z oliwek

  • sól do smaku

  • pieprz cayenne do smaku

  • natka pietruszki

  • starty żółty ser


 

Mięso z piersi dokładnie wymoczyć, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w średnią kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojone mięso i obsmażyć do momentu aż się zetnie. Następnie wsypujemy mieszankę warzyw, dolewamy kolejne 2 łyżki oliwy i smażymy kilka minut. Po tych kilku 5-7 minutach warzywa i mięso podlewamy 5-6 łyżkami wody, solimy, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości warzyw dolewając od czasu do czasu po kilka łyżek wody. Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy pieprzem i dosypujemy posiekaną natkę pietruszki, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Lekko przestygnięte warzywa nakładamy porcjami na naleśniki posypujemy startym serem i zwijamy jak krokiety.

Przed podaniem smażymy na patelni z 1-2 łyżkami oleju.

Tak przygotowane krokiety możemy jeść jako samodzielne danie, możemy podawać z ulubionym sosem albo z dodatkiem surówki.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Smakowite krokiety, narobiłam sobie na nie apetytu :-)
    zapraszam na chrupiący udziec z indyka:
    http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/11/pieczony-i-chrupiacy-udziec-z-indyka.html

    OdpowiedzUsuń