"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 25 października 2014

Soczysta pierś nadziewana warzywami

Soczysta pierś nadziewana aromatycznymi warzywami w sam raz na danie obiadowe lub ciepłą przystawkę. Pyszna - nic dodać nic ująć :)

 


 

Składniki:

  • 4 połówki piersi z kurczaka

  • 2 spore marchewki

  • 16-20 różyczek brokuła

  • przyprawa do kurczaka

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pierz do smaku

  • 2 łyżki oleju do smażenia


 

Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki (jeśli są i odstają - wykorzystamy je do farszu). Mięso nacieramy przyprawą i oliwą. Odstawiamy do lodówki na ok pół godziny.

W tym czasie jeśli mamy polędwiczki to kroimy je w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, brokuła płuczemy i dokładnie osuszamy z wody żeby nie pryskał przy smażeniu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju obsmażamy pokrojone polędwiczki, dodajemy marchewkę i różyczki brokuła. Wszystko obsmażamy przez 5 minut, potem podlewamy kilkoma łyżkami wody, solimy i pieprzymy, przykrywamy i dusimy do miękkości warzyw. W razie potrzeby co jakiś czas podlewamy kilkoma łyżkami wody.Kiedy warzywa zmiękną (ale nie mogą się rozpadać) odkrywamy je i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzonymi warzywami faszerujemy piersi. W tym celu ostrym długim nożem robimy nacięcie wgłąb ale nie na wylot. Napełniamy farszem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy piersi na złoty kolor z każdej strony. Zarumienione przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut żeby doszły - w ten sposób nie wysuszymy ich i zachowają swoją soczystość. Przed podaniem możemy je pokroić w grubsze plasterki - oprócz smaku będą się pięknie prezentowały. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. taka pierś to wspaniały sposób na obiad :) przepis wykorzystam w najbliższym czasie :) a Ciebie zapraszam na smacznego pieczonego kurczaka

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/10/pieczone-udka-z-kurczaka.html

    OdpowiedzUsuń