Składniki:
- 4 połówki piersi z kurczaka
- 2 spore marchewki
- 16-20 różyczek brokuła
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pierz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki (jeśli są i odstają - wykorzystamy je do farszu). Mięso nacieramy przyprawą i oliwą. Odstawiamy do lodówki na ok pół godziny.
W tym czasie jeśli mamy polędwiczki to kroimy je w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, brokuła płuczemy i dokładnie osuszamy z wody żeby nie pryskał przy smażeniu. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju obsmażamy pokrojone polędwiczki, dodajemy marchewkę i różyczki brokuła. Wszystko obsmażamy przez 5 minut, potem podlewamy kilkoma łyżkami wody, solimy i pieprzymy, przykrywamy i dusimy do miękkości warzyw. W razie potrzeby co jakiś czas podlewamy kilkoma łyżkami wody.Kiedy warzywa zmiękną (ale nie mogą się rozpadać) odkrywamy je i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzonymi warzywami faszerujemy piersi. W tym celu ostrym długim nożem robimy nacięcie wgłąb ale nie na wylot. Napełniamy farszem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy piersi na złoty kolor z każdej strony. Zarumienione przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut żeby doszły - w ten sposób nie wysuszymy ich i zachowają swoją soczystość. Przed podaniem możemy je pokroić w grubsze plasterki - oprócz smaku będą się pięknie prezentowały. Smacznego :)
taka pierś to wspaniały sposób na obiad :) przepis wykorzystam w najbliższym czasie :) a Ciebie zapraszam na smacznego pieczonego kurczaka
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2014/10/pieczone-udka-z-kurczaka.html