"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 15 października 2014

Pyszny krupnik z pieczarkami

Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, lekka zupa w sam raz na jesienne dni :)

 


Składniki:

  • 2 litry rosołu (ugotowanego na drobiowej porcji rosołowej z 2 marchewkami, 1 pietruszką i kawałkiem selera, sól, pieprz, listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego)

  • 1 średnia marchewka z rosołu

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej

  • 4 ziemniaki

  • 2 cm kawałek pora

  • 8 pieczarek

  • posiekana natka pietruszki


 

Zaczynamy od wygotowania rosołu czyli naszej bazy do zupy (bądź wykorzystujemy rosół pozostały po np. niedzielnym obiedzie ;) )

Przygotowany rosół odcedzamy,  wsypujemy do niego kaszę i na wolnym ogniu gotujemy. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, pora drobno siekamy i dodajemy do naszej zupy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy również do gotującej się zupy. Kiedy nasze warzywa i kasza będą miękkie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę (wyjętą wcześniej z rosołu), jeszcze chwilkę gotujemy po czym wyłączamy gaz (itp.), garnek przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na chwilę żeby krupnik przeszedł wszystkimi smakami i aromatami. W tym czasie drobno siekamy natkę pietruszki, którą posypiemy krupnik na talerzu tuż przed podaniem.  Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Własnie skończyłam gotować krupnik :) Następnym razem na pewno będzie z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń