"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 17 października 2014

Aromatyczny kapuśniak na włoskiej kapuście

Na jesienno-zimowy czas nie ma nic lepszego jak pachnąca ciepła zupa. Dzisiaj kapuśniak na włoskiej kapuście wzbogacony zrumienionym wędzonym boczkiem, który nadaje niesamowitego aromatu i smaku całości. Kto już robił taką zupę doskonale wie o czym mówię, a kto nie robił i nie wie - proszę bardzo przepis poniżej :)

 


Składniki:

  • 4-5 ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • kawałek pora (może być zielona jego część)

  • 2 łodygi selera naciowego

  • ćwiartka kapusty włoskiej (w zależności od jej wielkości)

  • 200 g wędzonego boczku

  • 1 łyżka mąki

  • ok. 2 litry wody

  • 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)

  • sól, pieprz, do smaku

  • posiekany koperek

  • gęsta śmietana (opcjonalnie)


 

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, obrany korzeń pietruszki ścieramy na dużych oczkach tarki, pora i łodygi selera naciowego siekamy dosyć drobno. Wkładamy warzywa do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. W tym czasie dosyć drobno kroimy kapustę i dokładamy do gotujących się warzyw. Dodajemy kostkę rosołową, solimy i pieprzymy do smaku. Naszą zupę gotujemy na dość wolnym ogniu żeby warzywa były ugotowane ale nie rozgotowane. Teraz kroimy w kosteczkę wędzony boczek i rumienimy go na patelni. Do zrumienionego boczku dodajemy łyżkę mąki i smażymy całość dosłownie chwilkę żeby mąka straciła swoją surowość ale nie zrumieniała. Do zasmażki z boczku i mąki dolewamy wazówkę zupy i energicznie przelewamy ją ponownie do garnka z zupą, mieszamy i chwilkę gotujemy. Zupa w zasadzie gotowa. Tuż przed podaniem posypujemy ją posiekanym koperkiem (dość sporo) i możemy dodać kleksa gęstej śmietany. Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. jedna z moich ulubionych zup :)
    polecam tez mój sposób na kapuśniak
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/kapusniaczek.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile kalorii w takim 1 talerzu tej zupy???

    OdpowiedzUsuń
  3. To żadna rewelacja, że do kapuśniaku dodajemy boczek, kiełbasę i trochę mięsa. Tak gotuję od lat ale na pewno nie z włoskiej kapusty. To pseudo kapuśniak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czemu strażnik miejski przychodzi do psychiatry? - panie doktorze.. http://www.almoc.pl/img.php?id=2386

    OdpowiedzUsuń
  5. Uleczka - Zupa kapuściana sama w sobie ma niewiele kalorii, poza tym wszelkie zupy kapuściane mają kalorie ujemne wspomagające odchudzanie. Kalorie podniesiesz jeśli zastosujesz okrasę np. boczek, ale możesz z niego zrezygnować i zastąpić go chudym mięsem lecz smak już nie będzie ten sam. wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie, że to żadna rewelacja bo to w końcu b. tradycyjna zupa ale z pewnością kapuśniak :) Jeśli nigdy nie gotowałaś go z włoskiej kapusty to może zamiast krzyczeć, że to "pseudo kapuśniak" może lepiej najpierw spróbować żeby mieć porównanie i pojęcie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Interpretację pozostawiam Tobie - http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82oszczyzna
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń