"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 22 października 2014

Kotleciki drobiowo-wieprzowe panierowane w mące z dodatkiem kurkumy

Te kotleciki idealnie sprawdzą się podane na ciepło do obiadu, jako ciepła lub zimna zakąska ale też świetnie zastąpią tradycyjne wędliny do obłożenia kanapek . Wystarczy ostudzone kotleciki pokroić w plasterki, ułożyć na chrupiącej bułce z liściem sałaty, plasterkiem pomidora czy też ogórka - tu dowolność opcji i kanapki gotowe :)

Dodatek kurkumy do panierowania nadaje pięknego żółtawego koloru ale nie tylko o kolor i smak chodzi w jej stosowaniu. Przede wszystkim główny składnik kurkumy czyli kurkumina ma działanie przeciwnowotworowe, grzybobójcze, bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe, bóle gardła ale niestety jest trochę niedoceniana w kuchni polskiej. A szkoda bo wystarczy niewielki jej dodatek do potraw aby cieszyć się lepszym samopoczuciem i zdrowiem. Dowodem na tą teorię może być fakt iż Hindusi, którzy stosują kurkumę w swojej kuchni na co dzień zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby nowotworowe - jak podają statystyki. Tyle w bardzo dużym skrócie nt. kurkumy. Temat jest naprawdę obszerny i wart poświęcenia mu uwagi. Ale to na inny wpis pozostawiam.

 


Składniki:




  • 250 g mięsa wieprzowego (zmielonego)

  • 250 g piersi z kurczaka (zmielonych)

  • 1 jajko

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 3 łyżki letniej wody

  • sól i pieprz do smaku (ewentualnie wegeta)

  • ok. pół szklanki mąki do panierowania

  • pół łyżeczki kurkumy wymieszać z mąką do panierowania

  • olej do smażenia


 

Zmielone mięsa włożyć do miski, dodać jajko, wodę, kaszkę mannę i przyprawy. Dokładnie wyrobić aż wszystkie składniki się połączą. Na talerzu wymieszać mąkę z kurkumą. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej formować kotleciki, panierować je w mące z kurkumą i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor. Usmażone kotleciki zdejmować z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowy aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz