Składniki:
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 mięsiste pomidory (np.lima)
- 400 ml przecieru pomidorowego (może być z kartonika ale najlepiej własnej roboty)
- sól do smaku
- pieprz cytrynowy ok pół łyżeczki
- pół łyżeczki cukru
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- starty ser mozzarella lub parmezan - ilość wg upodobań (opcjonalnie)
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory sparzyć gotowaną gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę dodając pod koniec zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać pokrojone pomidory i dusić całość aż pomidory puszczą sok i zmiękną. Teraz dolać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem cytrynowym do smaku. Na koniec dodać odsączonego tuńczyka. Tuż przed podaniem posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii, która nada ostatecznego smaku potrawie. Jeszcze tylko odrobina startego sera i gotowe. Smacznego :)
Nie przepadam za takimi rzeczami, ale reszta mojej rodziny tak, więc jestem prawie zmuszona do takich obiadków. :)
OdpowiedzUsuń