"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 23 października 2014

Sos pomidorowo-czosnkowy z tuńczykiem

Sos, który świetnie komponuje się ze wszelkimi makaronami i kluskami. Dopełnieniem całości smaku i aromatu jest niewątpliwie świeża bazylia, a jeśli przed podaniem danie posypiemy odrobiną startego sera mozzarella lub parmezanem to już wogóle postawimy kropkę nad "i" :)

 


Składniki:

  • 1 cebula

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 2 mięsiste pomidory (np.lima)

  • 400 ml przecieru pomidorowego (może być z kartonika ale najlepiej własnej roboty)

  • sól do smaku

  • pieprz cytrynowy ok pół łyżeczki

  • pół łyżeczki cukru

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • kilka listków świeżej bazylii

  • starty ser mozzarella lub parmezan - ilość wg upodobań (opcjonalnie)


 

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory sparzyć gotowaną gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę dodając pod koniec zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać pokrojone pomidory i dusić całość aż pomidory puszczą sok i zmiękną. Teraz dolać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem cytrynowym do smaku. Na koniec dodać odsączonego tuńczyka. Tuż przed podaniem posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii, która nada ostatecznego smaku potrawie. Jeszcze tylko odrobina startego sera i gotowe. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za takimi rzeczami, ale reszta mojej rodziny tak, więc jestem prawie zmuszona do takich obiadków. :)

    OdpowiedzUsuń