"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 27 października 2014

Surówka wieloskładnikowa z chrzanem

Surówka jak surówka - kojarzy nam się głównie jako idealny dodatek do obiadu, ale warto zagłębić się we właściwości zdrowotne jej składników. Tym razem uwagę zwrócę na chrzan, który podobnie jak czosnek i cebula pełni rolę naturalnego antybiotyku ! Ma dobroczynne działanie lecznicze, pomaga w walce z przeziębieniami, bólem gardła, stosuje się go w nieżytach nosa i zatok, w zapaleniu oskrzeli. Ogólnie pomaga leczyć i zwiększa odporność. Poza tymi zaletami jest jeszcze wiele innych m.in. podaje się go małym i większym niejadkom bowiem ma właściwości pobudzające apetyt. To tylko niektóre zalety chrzanu. To warzywo bogate w witaminy C, A, z grupy B, potas, żelazo, magnez, ....... i fitoncydy (naturalne substancje bakteriobójcze). Kolorowe surówki to prawdziwe bomby witaminowe, czyli samo dobro - polecam:)

 


Składniki:

  • 1 duża marchewka

  • 1 średni por (jasna jego część)

  • 1 kwaśne jabłko

  • sok z 1/3 cytryny

  • 4 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka chrzanu

  • sól do smaku

  • 2 łyżki gęstego jogurtu (lub majonezu)


 

Marchewkę i jabłko zetrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić w cienkie plasterki, doprawić całość resztą składników. Chrzan najlepiej dodawać stopniowo wg własnego smaku - chodzi o ostrość surówki. Całość wymieszać i gotowe. Zdrowe i smaczne :)

2 komentarze:

  1. surówka super...wypróbowałam...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Qchenne kaprysy3 grudnia 2014 17:24

    To prawda, że super - cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń