"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 12 października 2014

Tatar z łososia wędzonego

Tatar z łososia to idealna zakąska na każdą okazję.

Spróbujcie sami - polecam :) 

 


Składniki :

  • 250 g łososia wędzonego na zimno

  • 1 żółtko lub 1-2 łyżeczki majonezu

  • pieprz świeżo zmielony do smaku

  • maggi w płynie do smaku (opcjonalnie)

  • sok z cytryny do smaku

  • ogórek kiszony obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę

  • cebulka pokrojona w drobną kosteczkę

  • papryka marynowana pokrojona w drobną kosteczkę

  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji


 

Łososia posiekać nożem bardzo drobno, doprawić pieprzem, maggi, sokiem cytrynowym i wymieszać z żółtkiem (jajko musi być dokładnie sparzone gorącą wodą) lub z majonezem. Z doprawionej masy uformować porcje tatara, ułożyć na talerzu w otoczeniu pokrojonych dodatków. Serwować świeżo przygotowane ze świeżym chrupiącym pieczywem. Smacznego :)

Dodatki do tatara możemy urozmaicać sobie wg własnego gustu, można użyć marynowanych grzybków, ogórków konserwowych, kaparów, zamiast cebulki szczypiorku itd. - bo warto bawić się smakami :)

3 komentarze:

  1. Łososia lubię w każdej wersji, a najbardziej po prostu usmażonego i skropionego odrobiną cytryny. Bez żadnych przypraw. Wtedy jest bardzo naturalny w smaku i nie jest maskowany innymi aromatami. Wędzony też jest bardzo smaczny, a nawet może być tańszy. Z łososiami niestety jest problem, gdyż dochodzi do pojawiania się osobników transwestytów, co może zagrozić ich populacji http://biology.blog.pl/tag/plec/ Natomiast nie wpływa to na smak :P
    Nie ma co się bać za w czasu, ale i bagatelizować problemu.
    Łosoś jak i inne tłuste ryby morskie jest bardzo zdrowy ze względu na sporą zawartość kwasów tłuszczowych n-3 (znane jako omega-3), choć w makreli jest ich więcej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam osoby, która by nie lubiła tatara z łosia i muszę przyznać, że jest to bardzo fajne danie dla każdego i na każdą okazję. Ja również lubię od czasu do czasu wykonać bajgle z wędzonym łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/domowe-bajdle-z-wedzonym-lososiem/ i jestem przekonany, ze jest to bardzo dobre rozwiązanie na każdy dzień.

    OdpowiedzUsuń