Spróbujcie sami - polecam :)
Składniki :
- 250 g łososia wędzonego na zimno
- 1 żółtko lub 1-2 łyżeczki majonezu
- pieprz świeżo zmielony do smaku
- maggi w płynie do smaku (opcjonalnie)
- sok z cytryny do smaku
- ogórek kiszony obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę
- cebulka pokrojona w drobną kosteczkę
- papryka marynowana pokrojona w drobną kosteczkę
- szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji
Łososia posiekać nożem bardzo drobno, doprawić pieprzem, maggi, sokiem cytrynowym i wymieszać z żółtkiem (jajko musi być dokładnie sparzone gorącą wodą) lub z majonezem. Z doprawionej masy uformować porcje tatara, ułożyć na talerzu w otoczeniu pokrojonych dodatków. Serwować świeżo przygotowane ze świeżym chrupiącym pieczywem. Smacznego :)
Dodatki do tatara możemy urozmaicać sobie wg własnego gustu, można użyć marynowanych grzybków, ogórków konserwowych, kaparów, zamiast cebulki szczypiorku itd. - bo warto bawić się smakami :)
Łososia lubię w każdej wersji, a najbardziej po prostu usmażonego i skropionego odrobiną cytryny. Bez żadnych przypraw. Wtedy jest bardzo naturalny w smaku i nie jest maskowany innymi aromatami. Wędzony też jest bardzo smaczny, a nawet może być tańszy. Z łososiami niestety jest problem, gdyż dochodzi do pojawiania się osobników transwestytów, co może zagrozić ich populacji http://biology.blog.pl/tag/plec/ Natomiast nie wpływa to na smak :P
OdpowiedzUsuńNie ma co się bać za w czasu, ale i bagatelizować problemu.
Łosoś jak i inne tłuste ryby morskie jest bardzo zdrowy ze względu na sporą zawartość kwasów tłuszczowych n-3 (znane jako omega-3), choć w makreli jest ich więcej.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie znam osoby, która by nie lubiła tatara z łosia i muszę przyznać, że jest to bardzo fajne danie dla każdego i na każdą okazję. Ja również lubię od czasu do czasu wykonać bajgle z wędzonym łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/domowe-bajdle-z-wedzonym-lososiem/ i jestem przekonany, ze jest to bardzo dobre rozwiązanie na każdy dzień.
OdpowiedzUsuń