Składniki na 6-7 serniczków:
- 200 g twarogu
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki + ok. 2 łyżki mąki do obtaczania
- 1 łyżka masła klarowanego (lub olej) do smażenia
Ser dokładnie rozgniatamy widelcem w miseczce, dodajemy cukry i całe jajko, mieszamy. Teraz dodajemy mąkę, całość dokładnie musimy wymieszać. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Na talerzu szykujemy mąkę (ok 2 łyżki) do panierowania. Łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy placuszki delikatnie obtaczając je w tejże mące. Przekładamy na rozgrzane masło i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony aż uzyskają piękny złocisty kolor. Gotowe !
Sposobów podania takich serniczków jest tyle ile w naszej głowie pomysłów; najprościej posypać je cukrem pudrem, podać z ulubionymi konfiturami, dżemami, świeżymi owocami, sosami owocowymi, miodem itd. A jeśli lubicie serniczki z rodzynkami wystarczy dodać je do ciasta jeszcze przed smażeniem. Bawcie się smakami bo naprawdę warto.
Moja wersja na zdjęciu: serniczki z greckim jogurtem i granatem :)
uwielbiałam serniczki i kiedyś kupowałam je na wagę w sklepie
OdpowiedzUsuńTeraz możesz zrobić je sama i cieszyć się nimi kiedy tylko zechcesz :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzęsto takie robię :) Moja córcia jest ich wielką fanką :)
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy je uwielbiają więc startuję z podwójną porcją co najmniej ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne serniczki!!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuńserniczki są rewelacyjne :) jak zresztą cały blog :) pozdrawiam autorkę :)
OdpowiedzUsuńMiły, rzeczowy komentarz - dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne. Dzieciaki aż wzdychały podczas jedzenia. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńSmacznego i na zdrowie, zadowolenie dzieciaków bezcenne :)
OdpowiedzUsuńPychota !!!! Smaki z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń