"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 22 października 2014

Smażone serniczki waniliowe

Cudowne małe serniczki, które robi się błyskawicznie. Na ich zrobienie potrzebujemy dosłownie 10-15 minut - szybkie przygotowanie to po ich smaku główny atut aby robić je kiedy tylko mamy na nie ochotę. Smakują na ciepło jak i na zimno, podane solo czy też z dowolnymi dodatkami. Po prostu świetne zawsze i w każdej formie :)


 

Składniki na 6-7 serniczków:

  • 200 g twarogu

  • 1 łyżka cukru

  • 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 jajko

  • 3 łyżki mąki + ok. 2 łyżki mąki do obtaczania

  • 1 łyżka masła klarowanego (lub olej) do smażenia


 

Ser dokładnie rozgniatamy widelcem w miseczce, dodajemy cukry i całe jajko, mieszamy. Teraz dodajemy mąkę, całość dokładnie musimy wymieszać. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Na talerzu szykujemy mąkę (ok 2 łyżki) do panierowania. Łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy placuszki delikatnie obtaczając je w tejże mące. Przekładamy na rozgrzane masło i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony aż uzyskają piękny złocisty kolor. Gotowe !

Sposobów podania takich serniczków jest tyle ile w naszej głowie pomysłów; najprościej posypać je cukrem pudrem, podać z ulubionymi konfiturami, dżemami, świeżymi owocami, sosami owocowymi, miodem itd. A jeśli lubicie serniczki z rodzynkami wystarczy dodać je do ciasta jeszcze przed smażeniem. Bawcie się smakami bo naprawdę warto.

Moja wersja na zdjęciu: serniczki z greckim jogurtem i granatem :)

11 komentarzy:

  1. uwielbiałam serniczki i kiedyś kupowałam je na wagę w sklepie

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz możesz zrobić je sama i cieszyć się nimi kiedy tylko zechcesz :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Często takie robię :) Moja córcia jest ich wielką fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie wszyscy je uwielbiają więc startuję z podwójną porcją co najmniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję i polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. serniczki są rewelacyjne :) jak zresztą cały blog :) pozdrawiam autorkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miły, rzeczowy komentarz - dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne. Dzieciaki aż wzdychały podczas jedzenia. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Qchenne kaprysy22 stycznia 2015 21:57

    Smacznego i na zdrowie, zadowolenie dzieciaków bezcenne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota !!!! Smaki z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń