U mnie nieco większa porcja na zdjęciu niż w przepisie ;)
Marynata :
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 3 rozmiażdżone ząbki czosnku
- sól do smaku
- 2 szklanki wody
Poza tym :
- 1 szklanka ryżu
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki (można użyć różnych kolorów)
- 6 pałek od udek kurczaka
Rozpoczynamy od wymoczenia i umycia mięsa. Osuszone porcje nakroić w kilku miejscach (jak kiełbaski na grilla)
Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty: wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając dopiero na koniec wodę i doprawić solą. Do przygotowanej marynaty włożyć nakrojone porcje kurczaka i odstawić na 30 minut.
W międzyczasie pokroić w plasterki pieczarki, cebulę w piórka, paprykę w paski.
Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż, ułożyć warstwę cebuli, pieczarek, papryki, a na wierzchu ułożyć zamarynowane mięso. Całość zalać marynatą w której marynowało się mięso.
Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i całość zapiekać ok. 50-60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia potrawę można odkryć aby kurczak się zarumienił.
Kiedy mięso i ryż będą miękkie danie wyjąć z piekarnika, dać mu odpocząć 5-10 minut i dopiero nakładać porcje na talerze, posypując zieloną natką pietruszki.
Smacznego :)
wygląda apetycznie, a w dodatku dosyć łatwe do zrobienia. same plusy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) faktycznie danie jest łatwe i w dodatku smaczne, polecam.
OdpowiedzUsuńCiekawy blog :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń