"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 5 października 2014

Marynowane udka zapiekane z ryżem, pieczarkami, papryką i cebulką

To szybkie do zrobienia danie, nie licząc czasu zapiekania w piekarniku oczywiście.  Szybkie, łatwe a przede wszystkim bardzo smaczne. Polecam :)

 


U mnie nieco większa porcja na zdjęciu niż w przepisie ;)

Marynata :

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki ketchupu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1 łyżka oliwy

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • płaska łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

  • pół łyżeczki mielonego imbiru

  • 3 rozmiażdżone ząbki czosnku

  • sól do smaku

  • 2 szklanki  wody


Poza tym :

  • 1 szklanka ryżu

  • 10 pieczarek

  • 1 cebula

  • 2 czerwone papryki (można użyć różnych kolorów)

  • 6 pałek od udek kurczaka


 

Rozpoczynamy od wymoczenia i umycia mięsa. Osuszone porcje nakroić w kilku miejscach (jak kiełbaski na grilla)

Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty: wszystkie składniki dokładnie wymieszać dodając dopiero na koniec wodę i doprawić solą. Do przygotowanej marynaty włożyć nakrojone porcje kurczaka i odstawić na 30 minut.

W międzyczasie pokroić w plasterki pieczarki, cebulę w piórka, paprykę w paski.

Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż, ułożyć warstwę cebuli, pieczarek, papryki, a na wierzchu ułożyć zamarynowane mięso. Całość zalać marynatą w której marynowało się mięso.

Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i całość zapiekać ok. 50-60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia potrawę można odkryć aby kurczak się zarumienił.

Kiedy mięso i ryż będą miękkie danie wyjąć z piekarnika, dać mu odpocząć 5-10 minut i dopiero nakładać porcje na talerze, posypując zieloną natką pietruszki.

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. wygląda apetycznie, a w dodatku dosyć łatwe do zrobienia. same plusy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa :) faktycznie danie jest łatwe i w dodatku smaczne, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń