"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 18 października 2014

Zupa krem z pora z wędzonym łososiem

Nie powiem za dużo jeśli określę tę zupę jako fantastyczną ponieważ aromat podsmażonego pora, wędzonego łososia i świeżego koperku to jest to co lubię - przekonajcie się sami.

Smaczna i zdrowa zupa - polecam :)


 


Składniki:

  • 1 łyżka masła 

  • średni por pokrojony w cienkie plasterki (najlepiej jasna jego część żeby zupa miała ładny kolor)

  • 2 średnie ziemniaki pokrojone w drobną kostkę

  • ząbek czosnku (posiekany lub przeciśnięty przez praskę)

  • 800 ml bulionu warzywnego

  • śmietany 18% do smaku (najlepiej UHT żeby nie zważyła się)

  • 150 g łososia wędzonego na zimno pokrojonego w kostkę

  • mały pęczek koperku


 

Rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojonego pora i ziemniaki, na koniec dodać posiekany ząbek czosnku, podsmażyć go ok 1 minutę i zalać całość gorącym bulionem warzywnym. Całość gotować do miękkości ziemniaków, następnie dokładnie zmiksować blenderem, doprawić śmietaną (rozmieszaną z małą ilością zupy). Dodać pokrojonego łososia i gotować całość jeszcze ok. 2-3 minuty. Tuż przed podaniem posypać sporą ilością posiekanego koperku, który nada ostatecznie właściwego smaku zupie. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz