"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 23 października 2014

Kluski śląskie z dziurką

Kluski śląskie idealnie nadają się do dań mięsnych z sosami ale też wybornie smakują okraszone zrumienionym boczkiem z cebulką. Polecam :)

 


 

Składniki:

  • ugotowane (osolone) ziemniaki ok 1 kg

  • mąka ziemniaczana w ilości 1/4 objętości ziemniaków (najprościej 3 szklanki ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków i 1 szklanka maki ziemniaczanej)

  • 1 jajko


 

Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzić. W misce ułożyć ziemniaki tak aby pozostała pusta 1/4 ich objętości. W pozostawioną lukę nasypać mąkę i dodać jajko. Całość dokładnie wymieszać. Z wyrobionego ciasta formować kluski - kulki lekko spłaszczać i palcem delikatnie zrobić dziurkę (nie na wylot). W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wkładać  uformowane kluski i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Odcedzamy i gotowe, smacznego :)

 



Jak dobrać proporcje ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz