Składniki:
- ugotowane (osolone) ziemniaki ok 1 kg
- mąka ziemniaczana w ilości 1/4 objętości ziemniaków (najprościej 3 szklanki ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków i 1 szklanka maki ziemniaczanej)
- 1 jajko
Ugotowane ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzić. W misce ułożyć ziemniaki tak aby pozostała pusta 1/4 ich objętości. W pozostawioną lukę nasypać mąkę i dodać jajko. Całość dokładnie wymieszać. Z wyrobionego ciasta formować kluski - kulki lekko spłaszczać i palcem delikatnie zrobić dziurkę (nie na wylot). W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wkładać uformowane kluski i gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Odcedzamy i gotowe, smacznego :)

Jak dobrać proporcje ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz