Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 całe jajka
- 400 g serka homogenizowanego (może być waniliowy)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wódki
Dodatkowo do posypania:
- cukier lub
- cukier puder
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. W rondlu rozgrzać olej, na gorący wkładać łyżką (maczaną w oleju) porcje ciasta. Smażyć pączki na złocisty kolor często je obracając. Usmażone wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Mamy dwie opcje wykończenia usmażonych pączusiów:
1. jeszcze gorące obtaczać w cukrze (fajnie jak mamy domowy cukier z prawdziwą wanilią)
2. przestudzone obtaczać w cukrze pudrze
Smacznego :)
Też je kiedyś robiłam, faktycznie są przepyszne! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
Pozdrawiam, wpadnę na pewno :)
OdpowiedzUsuńpączusie wyglądają i smakują rewelacyjnie. Ja na swoim blugu również opublikowałam podobny przepis, ale wzbogacony o banany. http://bezglutenowi.blog.pl/
OdpowiedzUsuńserdecznie zapraszam!
rewelacyjny pomysł na pączki, zobacz też mój sposób na cytrynowe oponki
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2014/02/oponki.html
Super pomysł takie malutkie paczki, ja proponuje domowy wyrób serów: feta, camembert, parmezan i inne http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńmega! właśnie zrobiłam i są przepyszne:) szybko, tanio i smacznie :) polecam :)
OdpowiedzUsuńDzięki za potwierdzenie ich mega! Smacznego i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z serem półtłustym , w trakcie gotowania obiadu.. Zniknęły z talerza jeszcze gorące. Były za dobre i bardzo smaczne. Polecam i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się z Waszego zadowolenia :) U mnie też znikają w mig dlatego często startuję z podwójną porcją ;) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń