"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 14 października 2014

Roladki z karkówki

Ta wersja roladek to wieprzowy odpowiednik dla tradycyjnych wołowych zrazów zawijanych. Wieprzowe roladki w niczym nie są gorsze od wołowych, a może nawet są lepsze. Oczywiście to kwestia smaku i gustu. Przekonajcie się sami :)

 


Składniki:

  • 8 kotletów z karkówki (o grubości ok 0,5 cm)

  • średnia cebulka

  • 2 ogórki kiszone

  • 8 słupków wędzonego boczku o 1x1 cm grubości, a długość na szerokość kotleta

  • mąka do panierowania

  • olej do smażenia

  • przyprawa Knorr do mięs

  • sól, pieprz i listek laurowy do sosu


 

Aby w łatwy sposób pokroić karkówkę na cienkie kotlety warto ją na 20 minut włożyć do zamrażarki. Mięso po schłodzeniu będzie sztywniejsze i łatwiejsze do krojenia. Każdego kotleta rozbić tłuczkiem na cienko. Przyprawić przyprawą Knorr, odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie cebulę pokroić w grubsze piórka, ogórki wzdłuż na ćwiartki. Na każdym kawałku rozbitego mięsa kłaść od wąskiego brzegu po kawałku boczku, ogórka i po piórku cebuli. Zwijać roladki, spinając je wykałaczką żeby w trakcie smażenia nie rozwijały się. Kiedy wszystkie roladki mamy zwinięte rozgrzewamy olej na patelni, roladki panierujemy delikatnie w mące i obsmażamy ze wszystkich stron lekko je rumieniąc. Rumiane przekładamy do rondla, podlewamy gorącą wodą na tyle żeby wszystkie były zanurzone i dusimy je do oczekiwanej miękkości na wolnym ogniu. Kiedy roladki nam się duszą doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, dodajemy mały listek laurowy dla podkreślenia aromatu. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz