Składniki:
- 8 kotletów z karkówki (o grubości ok 0,5 cm)
- średnia cebulka
- 2 ogórki kiszone
- 8 słupków wędzonego boczku o 1x1 cm grubości, a długość na szerokość kotleta
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- przyprawa Knorr do mięs
- sól, pieprz i listek laurowy do sosu
Aby w łatwy sposób pokroić karkówkę na cienkie kotlety warto ją na 20 minut włożyć do zamrażarki. Mięso po schłodzeniu będzie sztywniejsze i łatwiejsze do krojenia. Każdego kotleta rozbić tłuczkiem na cienko. Przyprawić przyprawą Knorr, odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie cebulę pokroić w grubsze piórka, ogórki wzdłuż na ćwiartki. Na każdym kawałku rozbitego mięsa kłaść od wąskiego brzegu po kawałku boczku, ogórka i po piórku cebuli. Zwijać roladki, spinając je wykałaczką żeby w trakcie smażenia nie rozwijały się. Kiedy wszystkie roladki mamy zwinięte rozgrzewamy olej na patelni, roladki panierujemy delikatnie w mące i obsmażamy ze wszystkich stron lekko je rumieniąc. Rumiane przekładamy do rondla, podlewamy gorącą wodą na tyle żeby wszystkie były zanurzone i dusimy je do oczekiwanej miękkości na wolnym ogniu. Kiedy roladki nam się duszą doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, dodajemy mały listek laurowy dla podkreślenia aromatu. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz