Pokrótce dodam, że buraczki oprócz wartości odżywczych posiadają właściwości lecznicze, zdrowotne i oczyszczające.
Jedzenie jarzynki z buraków ma lecznicze działanie w zaparciach, chorobach nerek i wątroby oraz przy otyłości i anemii.
Picie soku z buraków pomocne jest w przeziębieniach, anginie i grypie oraz anemii.
Skład chemiczny buraków : potas, magnez, wapń, rubit i cez oraz witaminy C i B1, makro i mikroelementy mają znaczenie w walce z nowotworami głównie w ich zwalczaniu.
To chyba wystarczające argumenty aby buraki na stałe zagościły na naszych stołach.
Składniki na ok. 3 słoiki po dżemie:
- 1 kg buraków (waga po ugotowaniu i obraniu)
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 4-5 łyżek octu
Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą lekko osoloną wodą i gotujemy 30 minut (to czas dla średniej wielkości buraków). Po tym czasie wstawiamy garnek pod strumień zimnej wody, hartujemy je i obieramy masując (skórka sama schodzi) bez użycia noża. Obrane ścieramy na tarce - i tu mamy do wyboru grubość oczek jaką preferujemy. Starte buraczki doprawiamy do smaku wg podanych proporcji składników. Wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od chwili zagotowania wody w garnku. Smacznego :)
Tak przygotowane buraczki możemy jeść na zimno same, z dodatkiem jabłka, cebuli, podgrzane/przesmażone na łyżce masła itd. Jeśli zetrzemy je na drobnych oczkach będziemy mogli w każdej chwili połączyć je z chrzanem otrzymując "ćwikłę z chrzanem". Możliwości jest wiele, kombinujcie ;)
Polecam również kiszone buraki czyli zakwas doskonały do picia i na barszcz czerwony :)
a gdzie zgubilas ocet
OdpowiedzUsuńCzytaj uważnie, wszystko jest na swoim miejscu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń