"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 14 października 2014

Surówka z kapusty pekińskiej z winogronami, porem i marchewką

Surówki to doskonały dodatek do obiadu, zarówno do dań mięsnych jak i rybnych, a przy okazji porcja niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów zawartych w użytych składnikach. Polecam :)

 


Składniki:

  • 1 średnia lekka kapusta pekińska (lekka ma więcej delikatnych zielonych listków)

  • 1 średnia marchewka

  • garść winogron (jasne ciemne bez różnicy)

  • 3 cm kawałek pora

  • 1 łyżka majonezu

  • 3-4 łyżeczki cukru

  • sól do smaku

  • sok z cytryny do smaku


 

 

Kapustę oczyścić, opłukać, dokładnie otrząsnąć z wody, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do miski z kapustą. Umyte winogrona pokroić w plasterki pozbywając się przy okazji pestek, pora drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać dodając majonez i doprawiając do smaku cukrem, solą, cytryną. Gotowe :)

3 komentarze:

  1. Nie wyobrażam sobie połączenia kapusty pekińskiej i winogrona. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To tak jak ja kiedyś nie wyobrażałam sobie śledzi z rodzynkami. Wystarczy spróbować i wszelkie wątpliwości rozwiejesz :)

    OdpowiedzUsuń