Składniki:
- 1 średnia lekka kapusta pekińska (lekka ma więcej delikatnych zielonych listków)
- 1 średnia marchewka
- garść winogron (jasne ciemne bez różnicy)
- 3 cm kawałek pora
- 1 łyżka majonezu
- 3-4 łyżeczki cukru
- sól do smaku
- sok z cytryny do smaku
Kapustę oczyścić, opłukać, dokładnie otrząsnąć z wody, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie paseczki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do miski z kapustą. Umyte winogrona pokroić w plasterki pozbywając się przy okazji pestek, pora drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać dodając majonez i doprawiając do smaku cukrem, solą, cytryną. Gotowe :)
Pyszna do obiadu ;)
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie połączenia kapusty pekińskiej i winogrona. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja kiedyś nie wyobrażałam sobie śledzi z rodzynkami. Wystarczy spróbować i wszelkie wątpliwości rozwiejesz :)
OdpowiedzUsuń