Owoc kaki sam w sobie jest bardzo słodziutki więc nie ma potrzeby słodzenia bitej śmietany, ale jeśli ktoś miałby ochotę na więcej słodyczy to dodatek odrobiny cukru pudru do śmietanki nie zaszkodzi ;)
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 owoc kaki
- 1 wafelek o smaku np. toffi
- 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)
- posypka czekoladowa lub starta czekolada
Rozpoczynamy od skruszenia wafelka, obrania ze skórki owocu kaki, pokrojenia go w kostkę. Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno (nie za długo bo zrobi się masło ;) ). W pucharkach układamy warstwę wafelków, bitej śmietany, kaki i znów wafelki, bita śmietana, kaki a na koniec posypka czekoladowa lub starta czekolada. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz