"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 24 października 2014

Wafelkowy deser z bitą śmietaną i kaki

Ten deser powstał na zasadzie przeglądu tego co jest pod ręką. Trochę składników standardowych ale i znalazł się zdrowy słodki owoc egzotyczny. Efekt przyznam szczerze - super :)

Owoc kaki sam w sobie jest bardzo słodziutki więc nie ma potrzeby słodzenia bitej śmietany, ale jeśli ktoś miałby ochotę na więcej słodyczy to dodatek odrobiny cukru pudru do śmietanki nie zaszkodzi ;)

 


 

Składniki na 2-3 porcje:

  • 1 owoc kaki

  • 1 wafelek o smaku np. toffi

  • 250 ml śmietanki 36% (dobrze schłodzonej)

  • posypka czekoladowa lub starta czekolada


 

Rozpoczynamy od skruszenia wafelka, obrania ze skórki owocu kaki, pokrojenia go w kostkę. Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno (nie za długo bo zrobi się masło ;) ). W pucharkach układamy warstwę wafelków, bitej śmietany, kaki i znów wafelki, bita śmietana, kaki a na koniec posypka czekoladowa lub starta czekolada. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz