Składniki:
Na spód:
Masło roztopić i lekko przestudzić. Herbatniki zmielić blenderem na proszek, dodać przestudzone masło, wymieszać. Masę herbatnikową wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać, ugnieść i wstawić na 10 minut do piekarnika ustawionego na 180*C. wyjąć i ostudzić.
Masa ananasowa:
- puszka ananasów w kawałkach w syropie (ok. 500 g)
- 2 galaretki ananasowe lub cytrynowe
- 2 szklanki gorącej wody
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić. Ananasy wraz z sokiem zmiksować blenderem, dodać ostudzoną lekko ciągnącą się galaretkę (jak ciepły kisiel) dokładnie wymieszać. Lekko gęstniejącą masę ananasową wylać na spód z herbatników, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Krem:
- 200 g miękkiego masła
- 300 g serka homogenizowanego
- 3 szklanki mleka w proszku
- 1/3 szklanki cukru pudru
- dodatkowo: do posypania wafelek Princessa kokosowa starta na dużych oczkach tarki
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę Do puszystego masła dodawać na zmianę serek i mleko w proszku cały czas miksując. Krem wyłożyć na stężałą masę ananasową. Wierzch posypać startym wafelkiem i ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego:)
Bardzo apetyczne ciasto, i ten ananas :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy mogłaby Pani podać wymiary blaszki/ tortownicy, jaką Pani użyła? Dziękuję.
Blaszka 28x23 cm
OdpowiedzUsuń