"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 1 listopada 2014

Ananasek z kremem

 

 


Składniki:

Na spód:

  • 300 g herbatników petit beurre

  • 150 g masła


Masło roztopić i lekko przestudzić. Herbatniki zmielić blenderem na proszek, dodać przestudzone masło, wymieszać. Masę herbatnikową wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać, ugnieść i wstawić na 10 minut do piekarnika ustawionego na 180*C. wyjąć i ostudzić.

Masa ananasowa:

  • puszka ananasów w kawałkach w syropie (ok. 500 g)

  • 2 galaretki ananasowe lub cytrynowe

  • 2 szklanki gorącej wody


Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić. Ananasy wraz z sokiem zmiksować blenderem, dodać ostudzoną lekko ciągnącą się galaretkę (jak ciepły kisiel) dokładnie wymieszać. Lekko gęstniejącą masę ananasową wylać na spód z herbatników, wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Krem:

  • 200 g miękkiego masła

  • 300 g serka homogenizowanego

  • 3 szklanki mleka w proszku

  • 1/3 szklanki cukru pudru

  • dodatkowo: do posypania wafelek Princessa kokosowa starta na dużych oczkach tarki


Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę Do puszystego masła dodawać na zmianę serek i mleko w proszku cały czas miksując. Krem wyłożyć na stężałą masę ananasową. Wierzch posypać startym wafelkiem i ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne ciasto, i ten ananas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Czy mogłaby Pani podać wymiary blaszki/ tortownicy, jaką Pani użyła? Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Qchenne kaprysy2 maja 2017 21:57

    Blaszka 28x23 cm

    OdpowiedzUsuń