[caption id="" align="aligncenter" width="368"]

Składniki:
- 1200-1300 g karkówki bez kości
- 4 cebule
- 5-6 ogórków kiszonych
- ketchup pikantny
- przyprawa do karkówki (ewentualnie wegeta+papryka słodka mielona+majeranek+rozmaryn suszony+pieprz czarny mielony=w dowolnych dla siebie proporcjach - wymieszać)
- olej
Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć w plastry pozostawiając na 0,5 cm niedokrojony spód.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem. Przełożyć do niego nakrojone mięso. Mięso dokładnie natrzeć z wierzchu i między plastrami gotową przyprawą (lub skomponowaną własną mieszanką) oraz ketchupem.
Cebulę pokroić w półplastry, ogórki kiszone w plasterki.
Między każdy plaster mięsa wkładać po kilka półplasterków cebuli i po dwa-trzy plastry ogórka kiszonego. Pozostałą cebulą obłożyć karkówkę na wierzchu skrapiając delikatnie olejem.
Piekarnik nagrzać do 180*C. Przygotowane mięso wstawić do gorącego piekarnika (dzięki temu zachowa swoją soczystość) i piec ok 2 godziny pod przykryciem. Na 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby mięso zarumieniło się. Smacznego :)
Robię karkówkę całkiem podobnie, tylko bez ogórków. Ciekawy pomysł by je dodać. :)
OdpowiedzUsuńJa też robię podobną karkówkę tylko zamiast keczupu daję musztardę francuską.PYCHOTA
OdpowiedzUsuń