"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 2 lutego 2014

Żeberka w sosie z coli i suszonych śliwek

Pyszne żeberka pieczone w coli, śliwkach suszonych, cebuli i sosie własnym.


Lekko słodki smak daje inną odsłonę tradycyjnych żeberek. Inną lecz naprawdę smaczną. 



Składniki :




  • 1 kg żeberek wieprzowych

  • przyprawa do żeberek (ja bardzo lubię firmy Świat Przypraw ponieważ jest bez soli, to kompozycja samych przypraw)

  • sól

  • 200 ml coli

  • 1 duża cebula

  • 15 kalifornijskich śliwek suszonych 


Żeberka umyć osuszyć, doprawić solą i przyprawą do żeberek. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu żeberka układamy na dnie naczynia żaroodpornego, zalewamy colą, dodajemy śliwki i posypujemy cebulą pokrojoną w półplasterki. Naczynie przykrywamy, włączamy piekarnik na 180*C i wszystko pieczemy ok. 90 minut.



Kiedy żeberka są wystarczająco miękkie do blendera odlewamy sos, który się wytworzył oraz upieczoną cebulę i miękkie śliwki. Żeberka wstawiamy ponownie do gorącego piekarnika na 10-15 minut, tym razem bez przykrycia żeby się zarumieniły. Sos z cebulą i śliwkami miksujemy w blenderze, a następnie przelewamy do małego garnka, aby go ponownie podgrzać. Sosu nie ma potrzeby zagęszczać gdyż zmiksowana cebula i śliwki nadają mu wystarczającej gęstości. Jeśli sos byłby zbyt gęsty można dolać odrobinę gorącej wody. Jeśli jest taka potrzeba można go doprawić solą i pieprzem według własnego gustu. Zarumienione żeberka polać sosem i podawać na ulubiony sposób.


U mnie żeberka podałam z miksem sałat z sosem śmietanowo-majonezowym i z ziemniakami posypanymi posiekanym świeżym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz